Onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider kreeg het publiek de gelegenheid om vragen te stellen en opmerkingen te maken. | Foto: Wil van Elk.
Onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider kreeg het publiek de gelegenheid om vragen te stellen en opmerkingen te maken. | Foto: Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

Informatie opvang vluchtelingen

Verzoek n De gemeente kreeg vorige maand een verzoek van de COA om ruimte te bieden voor de opvang van 250 asielzoekers voor de periode van twee jaar. Een zaal met ongeveer 150 belangstellenden kreeg maandagavond 13 juni hierover uitleg.

Door: Wil van Elk

Bewoners van het 'hoefijzerpand' aan de Rhijngeesterstraatweg, een groot aantal woningen en in de voormalige Jelgersma kliniek achter het gemeentehuis, merkten het al aan de bezoeken. Er was belangstelling voor het pand waarin ze wonen als antikraak. Als er wordt besloten dat er asielzoekers komen, dan kunnen de huidige bewoners een klein stukje verderop nog terecht. Het pand is beter geschikt voor langdurige huisvesting dan bijvoorbeeld de opvanglocatie aan de Wassenaarseweg.

De maximaal 250 asielzoekers hebben tolken voor acht talen nodig. Ze komen uit Afghanistan, Iritrea, Somalië, Irak, Afghanistan en de grootste groep uit Syrië. Enkele aanwezigen vroegen zich af of die groepen wel bij elkaar kunnen wonen. Er is blijkbaar genoeg leefruimte op de beoogde locatie.

Een aanwezige vluchtelingen-advocate merkte op dat het mensen zijn die in een laatste procedure verwikkeld zijn om hier te blijven wonen: "Hun toekomst is hier. Ze zitten niet te wachten op straffen bij kleine vergrijpen en zullen zich daardoor netjes gedragen." Dat was een van de zorgen die werden geuit: "Is er een avondklok? Kan ik daar nog wel veilig wandelen in dat rustgebied?" Rond het gebouw is voldoende 'eigen' ruimte voor de bewoners. Er is beveiliging die eventueel kan worden opgeschaald.

Aanwezigen vroegen zich af waarom er zoveel asielzoekers naar Oegst­geest komen terwijl er landelijk minder instroom is. Iemand merkte op dat we geen geld hebben en geen moskeeën. Dat werd meteen gepareerd als 'onzin': "Het geloof doet er niet toe!". Ook het grote aantal alleenstaande mannen werd genoemd. Volgens Boukje van Dijk van het COA worden zij geïnformeerd over wat wij gewend zijn. Vragen over onderzoek naar excessen, polarisatie en dergelijke werden beantwoord met opmerkingen als 'maak een lijst met kansen' en het vrijwilligersleven werd geroemd. Ook waren er geluiden in de zaal dat de asielzoekers welkom zijn, waarop applaus volgde.

Burgemeester Emile Jaensch gaf aan dat er nog geen besluit is genomen, eerst gaat het ter behandeling naar de raad op 23 juni.