Monique Shaw, stadsfotograaf, kondigt haar boek aan. | Foto: Wil van Elk.
Monique Shaw, stadsfotograaf, kondigt haar boek aan. | Foto: Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

Boek Monique Shaw

crowdfunding n 'Leiden tussen tafellaken en servet', zo heet het boek waarvoor Monique Shaw fondsen werft.

Door: Wil van Elk

Monique Shaw, de in Oegstgeest wonende Stadsfotograaf van Leiden, stopt eind augustus met haar wekelijkse foto in het Leids Dagblad. Dan is ze een jaar lang Stadsfotograaf geweest en is er een nieuwe kandidaat die op 8 september in haar voetsporen treedt. Iedere vrijdag staat er over een dubbele pagina gespreid een spraakmakende foto van haar hand. Daar wil ze meer mee doen, want Leiden is niet zomaar een stad en dat beeldt ze duidelijk uit met haar wekelijkse foto. 'Leiden tussen tafellaken en servet' is de titel van het boek.

Tijdens de maandelijkse netwerkborrel van het Platform Voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO), op donderdag 2 juni bij de Rabobank aan de Lijtweg, presenteerde zij haar plannen aan haar medeleden. Een betere plek kon zij hiervoor niet uitzoeken. Zij vertelde enthousiast over haar werk als Stadsfotograaf, en toonde op een beeldscherm enkele van haar prachtige foto's. Na het filmpje ging zij symbolisch met de pet rond. De financiering bestaat uit subsidie van de gemeente, fondsen en crowdfunding.

Naast de publicaties van de foto's met bijbehorende teksten, schrijft Marijn Kramp, hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad, het voorwoord. Ook komt er een essay in te staan, geschreven door Gijsbert van Es, redacteur NRC Handelsblad en actief in Stadslab Leiden.

Donateurs kunnen haar project 'Leiden tussen Tafellaken en Servet' vinden bij www.voordekunst.nl. De presentatie van het verhalend fotoboek in september is tevens de start van een expositie van een selectie van haar foto's in de Leidse Stadsgehoorzaal.