Nicole Zwart (r) volgt Vincent Janssen op als fractievoorzitter. | Foto Willemien Timmers
Nicole Zwart (r) volgt Vincent Janssen op als fractievoorzitter. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Nieuwe fractievoorzitter VVD

politiek n Ontspannen en opmerkelijk positief zitten Vincent Janssen en Nicole Zwart-Hendrikx aan de keukentafel als ze praten over de lokale politiek en de positie waarin Oegstgeest zich bevindt.

Janssen (42) maakte kortgeleden bekend dat hij vanwege een nieuwe baan als controller bij de gemeente Amersfoort deze zomer Oegstgeest zal verlaten. Gezamenlijk werden de fractie en de lokale afdeling het er over eens dat Nicole Zwart (45) hem op zou volgen; een taak waar zij de energie en het doorzettingsvermogen voor lijkt te hebben.
Vincent Janssen heeft in het totaal acht jaar meegedraaid in de Oegstgeester gemeenteraad. "Mooi werk om te doen. We waren, en zijn, als fractie goed op elkaar ingespeeld, en vullen elkaar goed aan." Janssen legt uit dat het als fractievoorzitter belangrijk is dat je de taken zo goed mogelijk binnen de fractie verdeelt. "Daarbij zijn er taken die als voorzitter extra tijd kosten. Denk bijvoorbeeld aan de procedure rond de burgemeestersbenoeming, en het verslag doen aan de lokale afdeling. Dat heb ik met veel plezier gedaan."
Tegen de extra drukte ziet Zwart, die nu al raadslid is, zeker niet op. "Het lijkt misschien een last, maar er staat zoveel tegenover. We wonen hier in een fantastisch dorp met veel creatieve mensen. Ik kan er echt van genieten als burgerinitiatieven als bijvoorbeeld de SOEK van de grond komen, inwoners elkaar weten te vinden en samen verantwoordelijkheid nemen voor bepaalde kwesties. Daar krijg ik energie van. Het is een prachtopdracht om in de komende jaren te onderzoeken hoe we de rol van de samenleving kunnen versterken. Het is belangrijk dat burgers samen dingen voor elkaar over hebben. Daar moet je als overheid aan meehelpen; ik geloof niet in de maakbaarheidsgedachte."
Janssen kijkt tevreden terug op zijn Oegstgeester jaren. "Ik ben blij dat er in de afgelopen tien jaar veel is gerealiseerd. Denk aan het uitvoeren van het rioleringsplan, de voortgang in Nieuw-Rhijngeest, de voorgenomen verhuizing van ASC; er is echt ontzettend veel gebeurd. Ik ben blij dat we er als Oegstgeest weer goed op staan. We zijn een stuk stabieler geworden. Je zou kunnen zeggen dat Oegstgeest nu een aangeharkte tuin is, die slechts af en toe water moet hebben." Zijn opvolgster, die voorheen voorzitter was van de Oegstgeester Volkstuinvereniging, moet lachen om die opmerking. "Ik weet niet of ik dat net zo zou zeggen, maar ik ben blij dat na financieel moeilijke jaren, het zelfvertrouwen in Oegstgeest weer terugkomt. Er is door de verschillende raden en colleges hard gewerkt. Daar mogen we trots op zijn. Overigens moeten we niet doen alsof we klaar zijn, want er liggen nog veel taken voor ons."
Nicole Zwart, die in het dagelijks leven coördinerend beleidsmedewerker is bij het ministerie van Binnenlandse zaken, ziet het als een uitdaging om in de komende jaren de verschillende dimensies waar de gemeente mee te maken heeft, met elkaar te combineren. "Denk aan tuinieren en het sociaal domein bijvoorbeeld. We moeten minder in hokjes denken." Beide VVD-ers hebben er plezier in politiek bezig te zijn. Janssen: "Daar hoort bijvoorbeeld bij dat je vaak aangesproken wordt door inwoners, die hun verhaal kwijt willen. Dat vind ik mooi. Oegstgeest is een mooi dorp met mooie mensen!" (WT)