Vertegenwoodigers van de sportclubs geven uitleg bij hun plan. | Foto Willemien Timmers
Vertegenwoodigers van de sportclubs geven uitleg bij hun plan. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Plannen herinrichting sportpark De Voscuyl

sport n Vorige week woensdag, 1 juni, waren vertegenwoordigers van de sportverenigingen vv UDO, vv Oegstgeest, de Oegstgeester Golfclub en Christelijke Korfbalvereniging Fiks aanwezig in de recreatiezaal van verzorgingshuis Van Wijckerslooth om buurtbewoners en andere belangstellenden te woord te staan over de plannen die de verenigingen hebben met sportpark De Voscuyl.

Door Willemien Timmers

Vanwege de voorgenomen fusie tussen voetbalclubs UDO en Oegstgeest, die komende maandag nog door de leden bevestigd moet worden, is het onvermijdelijk dat de indeling op sportpark De Voscuyl zal moeten veranderen. Het gepresenteerde Voscuylplan is evenwel een voorwaarde om de fusie doorgang te laten vinden. "Op twee locaties voetballen met te weinig kunstgrasvelden kan niet voor de nieuwe club," aldus beide voorzitters.

overleven

De fusie tussen de voetbalclubs is nodig om financieel en sportief te kunnen overleven. Sportverenigingen zullen in de toekomst immers zoveel mogelijk zelf en zonder bijdragen uit de overheidskas moeten kunnen functioneren. Sportief gezien moeten de prestaties ook omhoog: beide clubs degradeerden dit seizoen naar de vierde klasse.

De voetbalclubs, die gezamenlijk 1300 leden en 200 tennisleden hebben, willen samen verder op de plek van vv Oegstgeest. Dan moet er wel één en ander veranderen. Het plan is om de huidige, oude tribune te slopen, en er twintig kleedkamers en een nieuwe tribune neer te zetten.

kunstgrasvelden

Belangrijkste punt is dat er achter het Rijnlands Lyceum twee kunstgrasvelden aangelegd zullen moeten worden om alle wedstrijden te kunnen spelen, en elke week te kunnen trainen. Daar is al een stuk geld voor gereserveerd, maar dat zal de gemeente zo'n extra 300.000 euro gaan kosten. "Toch zal dat moeten om als grote club goed te functioneren. Het is een kip-ei verhaal. We kunnen pas echt fuseren als de velden er zijn; zonder die velden heeft de fusie geen zin."


Als de plannen doorgaan, dan verhuist de golfclub (340 leden) naar het gebouw van UDO, en zal er een nieuwe golfbaan met C-status worden aangelegd. Er komt extra ruimte vrij door de fusie en doordat Fiks (dat nu 220 leden heeft) kunstgrasvelden krijgt, die in verhouding ook nog eens kleiner zijn dan een aantal jaren terug.

parkeren

De rest van de Voscuyl-clubs blijft op zijn plek, zij het dat het biljartcentrum wellicht wil uitbreiden als de golf naar de achterkant van het sportpark verhuist.
Om te voorkomen dat er teveel parkeerdruk ontstaat wordt voorgesteld om een deel van de Apollolaan, tegenover Rustenborch, te herinrichten om zo extra parkeerplaatsen te creëren.


De planning is dat de beide voetbalclubs komend seizoen nog apart functioneren, om dan in seizoen 2017-2018 vanuit twee locaties als één voetbalvereniging te functioneren. In 2018 moet dan de nieuwe, gezamenlijke locatie gereed zijn. De golfclub plant om in september 2018 te beginnen met de gefaseerde aanleg van de nieuwe golfbaan. De oude zal dan gewoon bespeelbaar blijven.


PVOO netwerkt bij Rabobank

borrel n Het Platform Voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) hield haar maandelijkse netwerkborrel bij de Rabobank aan de Lijtweg.

"Wij willen de 'dichtbijbank' zijn", vertelde Ariëne Kooter, directeur bij Rabobank Leiden-Katwijk. "Er zijn dertien initiatieven die wij steunen in het Wensenfonds."

Ivonne Janka van de Rabobank overhandigde Henk Heemskerk een bijdrage voor de Poldercross. "Ik zal het netjes behartigen", zei Heemskerk dankbaar. "Mooi om de breedtesport een warm hart toe te dragen, we moeten het samen doen!".

Chris Schollaardt hield een praatje over het springkussenfeest dat hij organiseert: "Het wordt weer een fantastische dag op de laatste zondag van de vakantie. De sponsoring is honderd euro!". Na afloop was er een diner bij De Jonker.

De Rabobank sponsort de Oegstgeester Poldercross. | Foto: Wil van Elk.