De beoogde locatie achter het gemeentehuis. Op maandag 13 juni is er een informatie-bijeenkomst Corpus.
De beoogde locatie achter het gemeentehuis. Op maandag 13 juni is er een informatie-bijeenkomst Corpus. Foto: Willemien Timmers

Mogelijk asielzoekers op terrein Rivierduinen achter raadhuis

vluchtelingen n Onlangs heeft het Oegstgeester college een officieel verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ontvangen om een tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers in Oegstgeest te realiseren.

Het gaat om de locatie Rivierduinen (Rhijngeesterstraatweg 13a en 13c) achter het gemeentehuis. Het zou gaan om een tijdelijke opvanglocatie voor maximaal 250 bewoners voor een periode van maximaal twee jaar. Het COA heeft de wens om deze locatie deze zomer in gebruik te nemen. De afgelopen periode is er door de gemeente een aantal oriënterende gesprekken geweest met het COA. Benadrukt wordt dat er nog geen besluit genomen is. Dat doet de gemeente pas nadat de zij de omwonenden en andere betrokkenen heeft gehoord en alle reacties in beeld heeft.

Op de hiernaast afgedrukte foto is locatie Rhijngeesterstraatweg 13c en een klein deel van 13a blauw omcirkeld. Dit vormt in beginsel de beoogde locatie. Rood omlijnd is het beoogde recreatie-deel van pand 13c. Hier komen recreatieruimten, kantoren voor het personeel en daarnaast zal er een kindercrèche en een medische post worden gehuisvest. Zwart omlijnd zijn de beoogde woonruimtes. Het hoefijzergebouw van 13c wordt geschikt gemaakt voor 200 personen en het deel van 13a voor 50 personen.

De locatie in Oegstgeest is een aanvullende opvanglocatie (AVO) en geen asielzoekerscentrum. Op een AVO vangt het COA zowel gezinnen als alleenreizende mannen en vrouwen van diverse nationaliteiten op. Er wonen mensen die in de Verlengde Asielprocedure of inburgeringsfase (verblijfsvergunning) zitten. Na een periode kunnen sommige bewoners in de terugkeerfase terecht komen omdat hun asielaanvraag wordt afgewezen. Aangegeven wordt dat het merendeel van de vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan komt.

De gemeente wil graag weten hoe omwonenden en andere Oegstgeestenaren over de opvang denken. Daarom wordt op maandag 13 juni in Corpus een bijeenkomst georganiseerd. Deze start om 19.30 uur. Belangstellenden dienen zich voor deze bijeenkomst aan te melden door een mail te sturen naar info@oegstgeest.nl o.v.v. 'Bewonersbijeenkomst 13 juni', of te bellen met 14 071.