Een bijzondere markt op de Irislaan, leerzaam en vooral leuk en gezellig. | Foto: Wil van Elk
Een bijzondere markt op de Irislaan, leerzaam en vooral leuk en gezellig. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Duurzaam Dorp Oegstgeest

Genieten n Bezoekers van het winkelcentrum Lange Voort genoten zaterdag 4 juni van al het duurzame dat Oegstgeest heeft te bieden.

Door: Wil van Elk

Aan het eind van de zonnige en duurzame dag werd het optreden van de jazzformatie Eric & Friends voor even onderbroken voor de introductie van het Platform Duurzaam Oegstgeest. Lia de Ridder liet de bezoekers kennismaken met de vrijwilligers van het eerste uur. Samen met wethouder Jos Roeffen bedankte zij hen namens de gemeente met een presentje met een duurzaam karakter, een wastablet en chocolade. De Ridder: "Dorpslab brengt dingen in beweging en bij deze zevende editie was het thema Duurzaamheid."

Bezoekers lieten hun ideeën achter op een groot prikbord, onder andere elke maand een duurzame maaltijd, zoals eerder al werd uitgedacht. De energiepresentaties van Stephan Slingerland en Marcus Rolloos bij K&O werden goed bezocht en de vrijwilligers achter de kramen met allerlei duurzame onderwerpen genoten van de aandacht. De Kwekerij de Groene Cirkel, het Milieu Educatie Centrum en Repair Café kregen onder andere veel belangstelling.

Het publiek werd culinair verwend met op natuurlijke wijze bereide producten als brood, pannenkoeken van Scouting Sagara Satrya's, water met een fris smaakje en aardbeienijs waarvan de bereidingswijze werd getoond. Voorafgaande aan de jazzvoorstelling, lieten jeugdige muzikanten en een accordeonist al van zich horen. Bij Jaap van den Broek werden die middag veel fietsen ingeleverd voor vluchtelingen. Kinderen konden bij de kraam van SKO een insectenhotel maken en hun creativiteit tonen bij de caravan van Repair Kid in hun eigen Repair Café en bewezen daarmee dat reparatie en hergebruik, zoals bij de Oegst­geester Kringloopwinkel SOEK, ook leuk kan zijn. Bij Op zijn Plek konden ze heel grote zeepbellen maken. De Rijnlandse Boekhandel toonde een uitgebreide collectie boeken over duurzaamheid.

Het vervolg op deze frisse start is te volgen op dorpslab.nl. De eerste resultaten van verduurzaming worden bekendgemaakt op 10 oktober bij het duurzaamheidscafé op de dag van de duurzaamheid.