De kans van 0,0059% is een ongecensureerd boek over kanker in de breedste zin van het woord.
De kans van 0,0059% is een ongecensureerd boek over kanker in de breedste zin van het woord. Foto: Willemien Timmers

n Audrey Stevens publiceert boek:

'De kans van 0,0059%. Kankerzooi, meer dan chemo en een kale kop'

boek n Het was in 2014 dat de Oegstgeestse Audrey Stevens (32) besloot de knoop door te hakken en zichzelf niet toestond op deze keuze terug te komen. Het realiseren van de publicatie van haar boek: "De kans van 0,0059%. Kankerzooi, meer dan chemo en een kale kop." Een ongecensureerd boek over kanker in de breedste zin van het woord.

Audrey begon na afronding van haar behandelingen voor borstkanker (eind 2013) in het kader van haar verwerking te schrijven. Bewust van de omvang aan positieve levenslessen, het gemis van aandacht voor de mantelzorger en de omvangrijke invloed van de kanker op alle aspecten van het leven, besloot zij haar verhaal met het grotere publiek te willen delen. "Ik heb de overtuiging dat ik met mijn ongecensureerde waarheid en de universeel toepasbare levenslessen een verschil kan maken", zegt ze.
In de kans van 0,0059% vertelt Audrey over haar jeugd, met het overlijden van haar moeder (aan kanker) als bittere pil. Ze neemt je mee naar het moment waarop ze op achtentwintigjarige leeftijd zelf de diagnose borstkanker ontvangt en staat stil bij de zeer zeldzame erfelijke aandoening, die aan het ontstaan van haar kanker ten grondslag lag. Dilemma's als het al dan niet in laten invriezen van bevruchte embryo's, met een pruik of met een kale kop de behandelingen ondergaan en het behouden of verliezen van haar borsten maakt ze bespreekbaar. "Kanker is zoveel meer dan chemo en een kale kop. Voor mij stond kanker ook garant voor een veelvoud aan emoties zoals het verdriet, de boosheid en agressie, maar zeker ook voor een intense vorm van geluk en genieten. Mijn toekomst zoals ik me die ooit voorgesteld had is niet meer. Hoe ik mijn nieuwe, maar onzekere toekomst opnieuw vormgegeven heb? Ook dat is te lezen in De kans van 0,0059%. "


Audrey nodigt vol trots eenieder die de ongecensureerde waarheid over 'het kankerleven' wil lezen en leren uit, om haar ontroerende verhaal te lezen.


Collegereeks muziekgeschiedenis

muziek n Dit najaar start in cultuurhuis de Paulus een reeks van negen colleges van de vrije academie over de muziekgeschiedenis van het Westen.

Musicoloog Jurgen van den Hout licht op boeiende wijze de ontstaansgeschiedenis van de klassieke muziek toe door verbanden aan te tonen tussen beeldende kunst, historische ontwikkelingen en de muziek uit elke periode.

www.vrijeacademie.nl/colleges

Afbeelding