Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Zoeken naar de rol van de gemeenteraad

politiek n De afgelopen jaren kregen gemeentebesturen er veel nieuwe taken bij. Maar ondanks die taakverzwaring, werd het lokale bestuur niet uitgebreid en kreeg het niet meer mensen tot zijn beschikking.

Om toch deze opgaven te kunnen uitvoeren, werken gemeenteraden steeds vaker samen met allerlei organisaties en andere bestuurders. Dit vergroot natuurlijk de slagkracht. Maar wie neemt in zo'n samenwerking uiteindelijk beslissingen? Heeft een individuele gemeenteraad nog wel genoeg zeggenschap? Of moet de gemeenteraad een nieuwe rol krijgen? Deze vragen passeerden de revue op het symposium van de tienjarige Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg dat vrijdag 3 juni plaatsvond in het gemeentehuis van Leidschendam-Voorburg.
Taken als de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), de Jeugdzorg en de Participatiewet (voor degenen die ondersteuning nodig hebben wij werk) liggen sinds kort op het bordje van de gemeenteraad. De uitvoering ligt bij de gemeente, omdat deze beter maatwerk kunnen leveren. Gemeenten weten immers wat er leeft onder bewoners en staan dichterbij. Maar dit betekent ook aanzienlijk meer werk. Daarom werken lokale bestuurders steeds vaker samen met andere partijen.


Op zoek naar nieuwe rol

De zoektocht naar een nieuwe rol van de gemeenteraad, stond centraal tijdens het symposium dat werd georganiseerd ter gelegenheid van de jubilerende Rekenkamercommissie. De commissie zelf is een voorbeeld van gemeentelijke samenwerking. Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg werken met dezelfde commissie. De Rekenkamercommissie adviseert de gemeenten hoe zij hun budgetten efficiënt en doelmatig kunnen inzetten. Burgemeesters, wethouders, raadsleden en gemeenteambtenaren woonden het symposium bij.
Er werd vooral gekeken hoe de gemeenteraad zijn rol in de toekomst het beste kan vervullen en hoe daarbij wellicht gebruik kan worden gemaakt van de Rekenkamercommissie. Officieel vervult de gemeenteraad drie rollen namelijk: het vaststellen van doelen, de controle hierop en de vertegenwoordiging van inwoners van de gemeente. 'Maar in de praktijk komen raadsleden vaak niet verder dan de controlerende taak', vertelde burgemeester Van der Sluijs van Leidschendam-Voorburg. 'De rol van de gemeenteraad moet eerder in het besluitvormingsproces.'

Stuur op proces

Rien Fraanje, bestuurskundige en publicist, pleitte in zijn inleiding voor een veranderende kijk op de drie rollen van de gemeenteraad. "Stop met doelstellingen formuleren, maar schets het proces," betoogde hij. "Laat ruimte over voor professionals en bewoners. Controleer als raad het proces van besluiten in plaats van de resultaten. Als volksvertegenwoordiger zou de raad minder moeten vergaderen en meer hoorzittingen moeten organiseren. Daarmee creëer je echt draagvlak."
Tijdens de paneldiscussie bleek iedereen tevreden met de veranderende rol van de gemeenteraad, waarbij meer aandacht aan de voorkant van een proces is, dan alleen achteraf controlerend. Ook dat de dialoog wordt aangegaan met andere partijen, zagen de panelleden als een vooruitgang. Wel verschilden de panelleden van opvatting wie nu uiteindelijk besluiten neemt. Van oudsher is dat de gemeenteraad. Tegenwoordig is dat meer een gezamenlijk proces van verschillende partijen die de dialoog met elkaar aangaan. Een enkel raadslid vond echter dat besluiten nemen alleen de gemeenteraad toebehoort.
Afsluitend concludeerde de voorzitter van de Rekenkamercommissie, Peter van den Berg, dat de gemeenteraad écht op zoek is naar een nieuwe rol. En daarmee zag hij ook een rol voor zijn Rekenkamercommissie, namelijk de gemeenteraad hierbij ondersteunen.

Meer over het symposium en de Rekenkamercommissie in te vinden op www.rekenkamerwvolv.nl


Het Dok naar finale Techniektoernooi

techniek n Donderdag 2 juni heeft basisschool Het Dok met drie groepen meegedaan met de landelijke finale van Techniektoernooi in het Openluchtmuseum in Arnhem.

De kinderen uit de groep 3-4 en 5-6 vertrokken al vroeg met hun begeleiders vanuit Oegstgeest richting Arnhem. De finale was erg spannend. Zou de constructie zoals bedacht op het juiste moment goed werken? Het Jeugdjournaal is ook langs geweest en heeft er in hun uitzending 's avonds verslag van gedaan. Olaf, Emma, Thomas en Camilla uit groep 3-4 wonnen zowaar de derde prijs.

Tako, Max, Teun en Floris uit 5-6 waren in de middag aan de beurt, net als Roxanne, Jasper, Nikolaï en Isabelle uit groep 7-8. Helaas voor hen geen prijs dit jaar, maar het was een hele leuke ervaring en een super mooie dag.