Daphne de Moulin en Anika Remerij: ' ... alle leerlingen de beste kansen geven.' |
Daphne de Moulin en Anika Remerij: ' ... alle leerlingen de beste kansen geven.' | Foto: Willemien Timmers

Leo Kannerschool gaat ‘outside the box’

Algemeen

Komende donderdag, 3 november, wordt de overeenkomst voor het bouwheerschap getekend voor de nieuwbouw van de Leo Kannerschool voor voortgezet speciaal onderwijs. Historisch gezien een bijzonder moment, omdat het huidige gebouw aan de Hazenboslaan (het oude Pabo-gebouw) eigenlijk al snel na de intrek in 2008 niet meer voldeed voor de leerlingen die allemaal een vorm van autisme hebben. Jarenlang werd het gebouw opgelapt en werd er gezocht naar een nieuwe locatie voor de school. Het voortdurende uitstel van de verhuizing zorgde soms voor frustratie. Directeur Anika Remerij, die sinds november 2020 de school aanstuurt, omarmt het gebouw ondanks het achterstallig onderhoud. Sinds vorig jaar vormt zij samen met adjunct-directeur, Daphne de Moulin, de directie van de school. Samen met het team zetten zij zich elke dag in om alle leerlingen de beste kansen te geven. 

Door Willemien Timmers

Ondanks de beperkingen die corona in het afgelopen jaar regelmatig gaf, heeft het team van de Kannerschool niet stilgezeten. Zo is er een inspirerend schoolplan geschreven met de titel ‘Grow outside the box’. Alle ambities zijn verwoord in de begrippen ‘groei’, ‘aanbod verrijken’ en samenwerking’. Anika Remerij en Daphne de Moulin zijn blij met het schoolplan dat echt in gezamenlijkheid is gecreëerd. “We doen en denken als school al jaren outside the box’. Zo proberen we expertise van buiten naar binnen te halen, werken we samen met de zorg, het regulier onderwijs, universiteit Leiden en het bedrijfsleven. We hebben echt nagedacht over de toekomst, zodat we straks in ons nieuwe gebouw een vliegende start kunnen maken.”

Groei

Binnenkort wordt er voor de nieuwbouw van de Kannerschool aan de Endegeesterstraatweg een prachtig ontwerp gemaakt, waarbij ook het motto ‘Grow outside the box’ een belangrijke plek krijgt. “We willen een school die zich ook ‘naar buiten toe’ richt. Hierdoor kunnen er mogelijkheden voor onze leerlingen ontstaan om ervaringsgericht te leren in de vertrouwde omgeving. De volgende stap, namelijk die naar een externe stage, is voor de leerlingen zo gemakkelijker te maken. Onze school moet geen vesting zijn, maar een gebouw waar de inwoners van Oegstgeest vaak kunnen binnenstappen. Zo zijn onze leerlingen ook echt onderdeel van Oegstgeest.”

Het ontwerp van de nieuwe school moet recht doen aan het onderwijsconcept van de Kannerschool. Stichting Mevrouw Meijer, een ideëel onderzoeksbureau dat verbetering van schoolarchitectuur nastreeft, helpt hen daarbij. Ook op het gebied van het ontwerp wordt het schoolmotto nagestreefd. “Het gebouw wordt zo circulair en duurzaam mogelijk. Bij de oplevering, hopelijk in de zomer van 2025, zal het voldoen aan de eisen van 2050. Het wordt echt een groen gebouw.”

Aanbod verrijken

Naast de reguliere lessen is er het afgelopen jaar veel aandacht geweest voor de ontwikkeling van het vak technologie. “Mede door sponsoring van de Lions krijgen de leerlingen binnenkort ook lessen met de VR-bril. Leerlingen vinden dat fantastisch. Op deze wijze kunnen ze nieuwe ervaringen opdoen in een veilige omgeving. Voorbeelden hiervan zijn het bezoeken van het oude Rome tijdens een geschiedenisles of het bezoeken van een nieuwe stageplek. Deze ervaring kan er uiteindelijk voor zorgen dat ook in het echte leven de stap gemaakt durft te worden. 

Daarnaast wordt er bij het vak technologie op de Kannerschool ook extra aandacht gegeven aan de basisvaardigheden, het ontwerpen van robots en leren programmeren.

Samenwerking

Er werden de afgelopen jaren veel leerlingen aangemeld voor de Leo Kannerschool. “We hebben dit jaar helaas niet alle geïnteresseerde leerlingen kunnen plaatsen. Dat vinden wij ontzettend vervelend. Samen met andere scholen in ons netwerk komen we gelukkig tot goede oplossingen. Zo hebben we een sinds dit schooljaar een mooie nieuwe samenwerking opgezet met het Vakcollege Rijnmond in Katwijk. Daar kunnen nu ook leerlingen met extra zorgbehoeftes terecht.” 

Remerij en De Moulin vormen een directie die vooral kansen ziet. “Met alles wat we doen willen we samenwerking bevorderen. We zoeken actief input van collega’s, leerlingen, ouders, hulpverleners en het bedrijfsleven. De behoefte van leerlingen is de basis van onze samenwerking.”

Grow together

De Leo Kannerschool wil haar leerlingen veel zelfvertrouwen meegeven en inclusiviteit bevorderen. “Tot voor kort was het zo dat leerlingen met het uitstroomprofiel ‘arbeid’ geen diploma ontvingen omdat dat er simpelweg niet was. Nu de wetgeving is veranderd, is het mogelijk dat elke schoolverlater een diploma kan halen. Dat is fijn, want zo kan voor alle leerlingen aan het eind van het laatste leerjaar de vlag uit.” 

Bewegen

De Moulin is ook blij met de subsidie die de school dit jaar van de gemeente heeft ontvangen. “Daardoor kunnen we allerlei verbindende, sportieve activiteiten organiseren. Zo kunnen de leerlingen dit jaar weer na schooltijd lasergamen, voetballen, aan streetrunning doen en skateboarden. Dat helpt echt om kinderen met autisme te laten bewegen, vriendschappen te sluiten en samen te werken.” 

Grenzen over

Enthousiast brengt Remerij nog een nieuwtje. “We gaan dit jaar voor het eerst als school op wintersport. We zijn heel blij dat we op deze manier onze leerlingen reiservaring kunnen laten opdoen. Sommigen van hen zijn nog nooit op deze manier op reis geweest. Dat wordt een onvergetelijke ervaring! We bieden zo letterlijk de mogelijkheid om te groeien, ook buiten onze grenzen.”

Uit de krant

Uit de krant