Lianne Anholts legt aan voor een schot.
Lianne Anholts legt aan voor een schot. Foto: Wim van Tuijl

Fiks kan met vertrouwen competitie uitspelen na winst op Swift

Algemeen

Fiks heeft met een overtuigende 24-18 zege op het Middelburgse Swift de basis gelegd om ook komend seizoen in de veldcompetitie uit te komen in de Hoofdklasse.

Na de zure nederlaag tegen koploper DSC op 23 april heeft Fiks in eigen huis orde op zaken gesteld tegen de nummer voorlaatst, Swift. Hiermee heeft de formatie van trainer Aad van Rijthoven met nog vier competitieronden te gaan een voorsprong van 7 punten op Swift en 9 punten op het nog puntloze SKF.

Kwaliteitsverschil
Vooral in de eerste helft was het krachtsverschil duidelijk aanwezig. Alleen de twee beste dames van Swift konden aanvankelijk met rake inzetten de achterstand beperken (5-4). “Daarna kwamen we als team goed in ons spel en speelden we naar onze mogelijkheden”, aldus Jan Anholts. “De bal ging snel rond in het aanvalsvak en we hadden het geduld om te wachten tot de rebound goed stond. Youp Coli was sterk in de rebound en ontpopte zich als allrounder door ook zelf geregeld te scoren. Feit was ook de scorende scherpte bij ons team”, vervolgde Jan. Bij rust 17 treffers geldt als een behoorlijk aantal. Melissa Heijne had na 12 minuten al drie treffers op haar naam staan. Youp Coli (4) en Dominic van Welzen (3) hadden ook in de eerste rondgang een mooie persoonlijke productie. Vooral na 5-4 liep het verschil flink op. Swift kreeg geen vat meer op het geraffineerd spelende Fiks. De hoogste tussenstand was 16-8 na 27 minuten en de uiteindelijke ruststand kwam op 17-10.
In de tweede helft lukte het Fiks niet meer om het kwalitatieve hoge en energieke spel voort te zetten. Swift kwam meer in de wedstrijd en tot aanvallende impulsen. “Aanvallend schoten we te snel, zonder goed te kijken of de korfzone goed was bezet”, analyseerde Jan. Dit gaf Swift gelegenheid om de achterstand te verkleinen. Verder dan een verschil van vier (21-17) zou het niet komen. In de slotfase kwam Fiks alsnog in een beter ritme en zo kwam er een overtuigende 24-18 op het wedstrijdformulier.
Scores: Youp Coli (5), Melissa Heijne en Dominic van Welzen (beiden 4), Mart Hortensius (3), Kelsey Heijne, Lianne Anholts, Kevin Vreeken (ieder 2), Ilse Hazekamp en Jan Anholts (1).

Komende zaterdag is er een thuiswedstrijd tegen het sterke Dalto. Aanvang 15.30 uur. Het wordt voor Dominic van Welzen een memorabele middag. Hij speelt zijn 250e wedstrijd voor Fiks 1.