Archieffoto |
Archieffoto | Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen op tweede etage Hoefijzergebouw

Algemeen

Oegstgeest gaat, in afstemming met het COA, de tweede etage van het Hoefijzergebouw aan de Rhijngeesterstraatweg 13c gereed maken voor de opvang van 60 á 65 vluchtelingen uit Oekraïne.

Op de begane grond en op de eerste etage van het gebouw wonen vanuit het COA maximaal 175 statushouders die wachten op een woning in de regio. De tweede verdieping stond nog leeg en was niet in gebruik. Het COA staat positief tegen de komst van 60 á 65 extra bewoners op de tweede verdieping en staat ook positief tegen een gezamenlijke exploitatie van het gebouw.

Opvang in de regio

Op de tweede etage van het Hoefijzergebouw kunnen na een korte verbouwing 60 á 65 vluchtelingen uit Oekraïne langere tijd terecht. Hiermee voldoet Oegstgeest aan de richtlijnen van het Rijk. Het Rijk stelt dat alle gemeentes voor opvangplekken moeten zorgen. Voor de Veiligheidsregio Hollands Midden betekent dit dat deze regio op korte termijn 2000 plekken voor de vluchtelingen moet realiseren. Vertaald naar grootte van de gemeente betekent dat voor Oegstgeest het verzorgen van opvang van 60 á 65 vluchtelingen. 

Tweede etage wordt in gereedheid gebracht voor bewoning 

Uit de voorbereidende gesprekken met alle betrokkenen blijkt dat de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen op korte termijn kan worden gerealiseerd. De datum van ingebruikname is nog niet bekend. De tweede etage moet eerst nog verbouwd worden zoals door het plaatsen van keukens en voldoende sanitair. Het COA staat positief tegenover een gezamenlijke exploitatie van het pand, waarbij je kan denken aan schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes, voorzieningen rondom zorg en ondersteuning en bewaking van het pand.

Hartverwarmende gastvrijheid en ondersteuning

Sinds het begin van de oorlog hebben diverse inwoners van Oegstgeest een deel van hun woning beschikbaar gesteld voor de opvang. Inmiddels verblijven er circa 66 Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen. Ook stichting Erfgoed Kasteel Oud-Poelgeest wist in korte tijd met vele vrijwilligers een woning geschikt te maken in de voormalige oranjerie bij het kasteel. Door de betrokkenheid van scholen kunnen alle Oekraïense kinderen in Oegstgeest naar school. Het college van burgemeester en wethouders bedankt iedereen voor de hartverwarmende reacties, de betrokkenheid en de inzet om Oekraïense vluchtelingen op een goede manier op te kunnen vangen. 

Informatie voor omwonenden 

Omwonenden van het Hoefijzergebouw ontvangen deze week een brief met nadere informatie.

Uit de krant

Uit de krant