Wil Brouwer (gildemeester), Jeroen Schuit (bestuurslid Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest), Jan van Vliet (voorzitter Gildemeesters Zwarte Tulp), Marjolijn van der Jagt (Dorpsmarketeer Dorpsmarketing Oegstgeest en Gildemeester) bij de nieuwe bol. | Foto Willemien Timmers
Wil Brouwer (gildemeester), Jeroen Schuit (bestuurslid Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest), Jan van Vliet (voorzitter Gildemeesters Zwarte Tulp), Marjolijn van der Jagt (Dorpsmarketeer Dorpsmarketing Oegstgeest en Gildemeester) bij de nieuwe bol. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Reuze tulpenbol komt ‘Terug naar Oegstgeest’

Algemeen

De stichting Gildemeesters Bollenstreek heeft aan Landgoed Kasteel Oud-Poelgeest een ‘Giant Tulip Bulb’ geschonken. Deze manshoge tulpenbol is op vrijdag 1 april onthuld op het terras van het Koetshuis van Restaurant Oud-Poelgeest.

Stichting Gildemeesters Bollenstreek schenkt bol aan Oud-Poelgeest

De kunstenares van deze ‘Color my Day – Tulips’ reuzenbol is Ineke Huijerman uit de Zilk.

De Reuzenbollen zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek. De (tulpen)bollen zijn 1.85 meter hoog en hebben een omtrek van zes meter. De reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en anderen uit het hele gebied, die de Bollenstreek een warm hart toedragen. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio.

Van Leiden tot aan Haarlem worden zo’n tachtig bollen neergezet. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn te achterhalen door middel van de QR-code op het rvs-bordje bij elke reuzenbol. Alle bollen samen vormen een fietsroute van uiteindelijk 125 kilometer. Hierdoor blijft de bollenstreek ook als de bloemen niet bloeien, heel kleurrijk. 

Bestuurslid van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, Jeroen Schuit vertelde trots over de aanwinst van het landgoed in Oegstgeest, die hij zelf heeft mogen uitkiezen: “De schenking van de tulpenbol is een mooi initiatief om de verbinding weer te herstellen tussen de Bollenstreek en Oegstgeest. Van oudsher waren er veel bollenvelden in het dorp.”

Voorzitter van de Stichting Gildemeesters Bollenstreek, Jan van Vliet: “Met deze kleurrijke reuzebol schijnt de zon, waardoor het een bijzonder exemplaar is. We zijn blij dat er nu ook een verbindingspunt in Oegstgeest is op een prachtige locatie.”

High tea

Volgens de kalender van Leiden European City Of Science was het op vrijdag 1 april de Dag van de Tulp. Dorpsmarketing Oegstgeest had, aansluitend aan de onthulling, een interessante lezing in de Drakenzaal van Kasteel Oud Poelgeest georganiseerd. Leonie Kaptein van DNA in Beeld en projectleider van Tulpenmanie Leiden, vertelde over het DNA van de tulp. Aanwezigen genoten onder andere van tulpenthee en tulpenbier.

Uit de krant

Uit de krant