De nieuwe gemeenteraad na beëdiging. Tom Groot en Melanie van Driel ontbreken op de foto. |
De nieuwe gemeenteraad na beëdiging. Tom Groot en Melanie van Driel ontbreken op de foto. | Foto: Willemien Timmers

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

Politiek

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werden op woensdag 30 maart de leden van de nieuwe gemeenteraad van Oegstgeest beëdigd. Ook werden de nieuwe commissieleden geïnstalleerd.

Door Willemien Timmers

De raadszaal puilde uit van de familieleden, vrienden en belangstellenden: iedereen genoot ervan weer op deze manier bij elkaar te zijn en ‘het feest van de democratie’ te vieren.

De nieuwe gemeenteraad bestaat uit veertien mannen en zeven vrouwen. In de vorige raad waren dat dertien mannen en zes vrouwen. Die verhouding is dus niet gewijzigd. “En dit terwijl er in absolute zin meer op vrouwen dan op mannen is gestemd,” aldus burgemeester Emile Jaensch tijdens de installatie-raad. Hij liet weten dat de raadsleden mooi verdeeld over Oegstgeest wonen, waarbij wel opvalt dat veel raadsleden, negen, hun thuisbasis hebben in Nieuw-Rhijngeest.

“Ik constateer dat alle partijen in hun programma’s de verbinding met de samenleving zoeken,” sprak de burgervader. “Benut dan ook de kracht van de samenleving. Heb je oren en ogen gericht op onze inwoners. En nu steeds minder mensen aan een politieke partij verbonden zijn, is het belangrijk dat raadsleden uit hun bubbel stappen en feedback vragen aan de bewoners van Oegstgeest.”

“U bent de baas als gemeenteraad. Met zijn 21-en bent u zo sterk als de zwakste schakel. Werk dus samen om tot goede dingen te komen.”

Bij de beëdiging werd zesmaal de eed afgelegd (‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’). De overige raadsleden spraken de belofte uit: ‘Dat verklaar en beloof ik’.

Samenstelling

De samenstelling van de Oegstgeester gemeenteraad voor de komende jaren: Progressief Oegstgeest: Melanie van Driel, Tom Groot, Nico Janssen, René Sepers en Menno Welling. D66: Elfred Bus, Jolijn Kouwenoven, Lydie Vellema, Natalie Jonkers en Arne-Jan Vos. VVD: Matthijs Huizing, Marcella Kemper en Inge Oosterhuis. Hart voor Oegstgeest: Karin Rosdorff, Dick de Groot, Maarten van Tol en Jaap van den Broek. CDA: Eibertjan van Blitterswijk en Tobias van der Hoeven. BVNL: Onno Laarhoven. Fractie Spaargaren: Sven Spaargaren.

Hier kunnen nog veranderingen in ontstaan als fractieleden eventueel doorschuiven om wethouder te worden.

In de oorspronkelijke uitslag hadden ook Dorien Scheffers (PrO) en Joke Welsink (CDA) recht op een (voorkeurs)zetel. Zij zien hier voorlopig van af. Sven Spaargaren kwam na voorkeurstemmen als vierde VVD-er in de raad, maar werd de fractie uitgezet omdat men zijn actieve campagne als lijstduwer niet had gewaardeerd, en er grote verschillen van inzicht zouden zijn op diverse dossiers.

Coalitie

Informateur Siebe Riedstra laat overigens weten dat de informatie-fase tussen Progressief Oegstgeest, D66 en Hart voor Oegstgeest (14 zetels van de 21), is afgerond. “Mijn werk zit er op. De partijen willen samen verder en maken snel bekend wie de formateur wordt. Daarnaast gaat er gewerkt worden aan een raadsbreed programma over de nieuwe bestuurscultuur.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant