Wethouder Jan Nieuwenhuis speelt een potje schaak tegen initiatiefnemer Menno Welling. |
Wethouder Jan Nieuwenhuis speelt een potje schaak tegen initiatiefnemer Menno Welling. | Foto: Willemien Timmers

Stenen schaaktafels Irispark in gebruik genomen

Algemeen

Een feestelijke bijeenkomst afgelopen donderdag, 24 maart, in het Irispark. Daar werden drie stenen schaaktafels in gebruik genomen. En hoe kun je dat beter doen dan met een potje schaak?

Schaakstukken kan iedereen lenen bij de bibliotheek

Initiatiefnemer Menno Welling (raadslid van Progressief Oegstgeest en zelf schaker) daagde wethouder Jan Nieuwenhuis (Sport en recreatie) uit voor een schaakpartij. Deze werd van harte aanvaard.

“Er wordt al heel lang in de buitenruimte geschaakt, en de laatste jaren is het in Nederland sterk in opkomst”, vertelde Welling. “Schaken brengt mensen van allerlei achtergronden en leeftijden bij elkaar, en is ook nog eens goed voor de mentale gezondheid.” Wethouder Nieuwenhuis is blij met deze nieuwe mogelijkheid. “Buiten schaken geeft inderdaad een mooie combinatie van allerlei factoren. Tegengaan van eenzaamheid en het faciliteren van een ontmoetingsplek is daar één van.”

De drie schaaktafels zijn ‘hufterproof’ al is dat natuurlijk geen garantie dat ze schoon en fris zijn als je er aankomt om te schaken. “Vandaag hebben we ze ook even schoongemaakt”, lacht een vertegenwoordiger van Schaakclub Oegstgeest ‘80. “Er lag nog een halve chocoladereep in een restje cola.”

Voorzitter Ed Noordijk liet weten dat de schaakclub af en toe buiten zal gaan schaken. “Tijdens de openingstijden van de bibliotheek zijn schaakstukken daar gratis te lenen om hier fijn een wedstrijd te spelen”, gaf hij aan. “Maar natuurlijk kun je ook je eigen stukken meenemen.” Op www.sco80.leisb.nl is meer informatie over Schaakclub Oegstgeest ‘80 te vinden.

Dorpsgenoot Freek Lugt, die ook bij de ingebruikname aanwezig was, vond de tafels een aanwinst voor het Irispark. “En daarbij komt dat in de tijd dat de Oudenhof-burcht hier nog stond, er ook al geschaakt werd.”

(Willemien Timmers)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant