In 2018 kwam Marcus Rolloos (r) ook met voorkeurstemmen in de raad. De fractie wist zich toen wel te verzoenen met Rolloos. Later scheidde hij zich alsnog af. Nu is het voormalig fractievoorzitter Sven Spaargaren (l) zelf die met voorkeurstemmen gekozen is. Tot een verzoening komt het ditmaal echter niet. | Archieffoto
In 2018 kwam Marcus Rolloos (r) ook met voorkeurstemmen in de raad. De fractie wist zich toen wel te verzoenen met Rolloos. Later scheidde hij zich alsnog af. Nu is het voormalig fractievoorzitter Sven Spaargaren (l) zelf die met voorkeurstemmen gekozen is. Tot een verzoening komt het ditmaal echter niet. | Archieffoto Foto: Willemien Timmers

VVD zet Sven Spaargaren uit raadsfractie

Algemeen

De VVD-fractie Oegstgeest heeft besloten om zonder Sven Spaargaren door te gaan omdat er geen vertrouwen is in een constructieve samenwerking. Daardoor zal de komende periode de VVD-fractie uit drie personen bestaan in plaats van vier. Dit laat de VVD in een persbericht weten.

Een week voor de verkiezingen plaatste ‘lijstduwer’ Spaargaren tot ieders verrassing een paginagrote advertentie in de Oegstgeester Courant waarin hij zich afzette tegen meerdere VVD-standpunten en onderdelen uit het financiële beleid van de gemeente. 

“Alle VVD-kandidaten op de kieslijst hebben zich in de aanloop naar de verkiezingen geconformeerd aan het VVD-verkiezingsprogramma en de gezamenlijke campagnedoelstellingen. Uiteraard staat het iedereen vrij om een persoonlijke campagne te voeren maar Sven heeft zich tot onze spijt aan beide afspraken niet gehouden met als gevolg een vertrouwensbreuk”, aldus lijsttrekker Matthijs Huizing. “Sinds tien dagen geleden bekend werd dat Sven voldoende voorkeursstemmen had, hebben wij geprobeerd in gesprek te komen. Daar heeft Sven niet op gereageerd anders dan via de krant. Hedenavond heeft er alsnog een gesprek plaats gevonden. Dit heeft niet geleid tot een herstel van het vertrouwen en geloof in een constructieve samenwerking tussen Sven en de rest van de nieuwe fractie. Het doet ons pijn maar Spaargaren heeft helaas zonder open vizier gehandeld en door zich af te blijven zetten de bodem voor een vruchtbare samenwerking volledig weggeslagen.”

VVD-partijvoorzitter Peter de Bock vult aan: “Sven heeft de afgelopen twaalf jaar veel voor onze partij betekend. Daar zijn we hem heel dankbaar voor. Maar ons beleid is ook dat we onze fractie blijven verversen. Na twaalf jaar komt er een keer een einde aan. Nieuwe mensen met nieuwe inzichten zijn van groot belang voor iedere organisatie dus ook voor de VVD. Sven leek dat aanvankelijk te begrijpen en heeft zelf verzocht om op de eervolle laatste plek op de kandidatenlijst geplaatst te worden. Dat hij vervolgens een persoonlijke campagne los van de VVD ging voeren, vinden wij onbegrijpelijk. Wij begrijpen dat de rest van de fractie nu unaniem aangeeft niet met hem verder te willen.”

Reactie Sven Spaargaren

Dinsdagmorgen vroeg reageert Sven Spaargaren op het besluit van de fractie. “Het besluit van Huizing om niet verder te willen samenwerken betreur ik ten zeerste en is onnodig beschadigend voor de VVD. Kiezers hebben mij met 183 voorkeurstemmen in de raad gekozen voor waar ik voor sta. Daar ben ik nog steeds zeer vereerd en dankbaar voor. Huizing heeft toen van mij schriftelijk geëist dat ik mijn raadszetel zou opgeven. Anders zou hij mij uit de fractie zetten. Dit heb ik als ongeoorloofde druk en zelfs intimiderend ervaren. En als niet-integer gedrag van VVD-lijsttrekker Huizing. Het opgeven van mijn raadszetel zou dan kiezersbedrog betekenen naar die 183 voorkeurstemmers toe. Ik heb geen andere keuze dan mijn belofte na te komen, mijn raadszetel te accepteren en de komende vier jaar met vol enthousiasme me in te zetten voor Oegstgeest. Helaas niet samen met de VVD-fractie, dan maar als onafhankelijk VVD-raadslid. Alle fracties respecteren de uitspraak van de kiezer. Zelf heb ik vier jaar geleden Marcus Rolloos met voorkeurstemmen gefeliciteerd, de hand geschud, in de fractie opgenomen en bijna vier jaar mee samengewerkt. Dat Huizing en zijn fractie de uitslag van de kiezer niet accepteren is ronduit teleurstellend en niet respectvol naar de kiezer.”

Spaargaren laat weten dat hij zich niet herkent in het ‘afzetten’ tegen meerdere VVD-standpunten en het zich niet houden aan het VVD-verkiezingsprogramma. “Dit is volstrekt onjuist. Negen van de tien standpunten in de Oegstgeester Courant-advertentie zijn terug te vinden in het VVD-verkiezingsprogramma, wat ik mede zelf geschreven heb. Punt ‘sportschool Jenergy laten uitbreiden’ was een nieuw punt, werd actueel ná het vaststellen van het verkiezingsprogramma en is door mij ter bespreking gebracht binnen de fractie.”

Hij herkent zich wel in het zich ‘afzetten’ tegen het financiële beleid van de gemeente. “Dat is wel juist voor de voorstellen waarbij tientallen miljoenen euro’s extra voor de komende vier jaar door wethouder Glasbeek werden gevraagd en de gemeenteschuld tot een onhoudbare hoogte zou brengen. Dit heb ik niet goedgekeurd en zal ik ook niet goedkeuren.”

Ook zegt Spaargaren wel gereageerd te hebben op de vraag om contact. “Dit appverkeer heeft Huizing ook op zijn telefoon. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom hij verzwijgt dat er wel degelijk gereageerd was en deze onjuistheden kennelijk doelbewust verspreid.”

Verder zou hij op de kandidatenlijst al graag vanaf het begin op een verkiesbare plek hebben gestaan. “Op de vergadering voor de kandidaatstellingslijst hebben VVD-leden een voorstel hiertoe ingediend, maar dit voorstel haalde het net niet. Hierdoor kwam ik op de onderste plaats te staan. Het was het bestuur dus bekend dat ik mij met open vizier en met vol enthousiasme vier jaar wilde gaan inzetten voor Oegstgeest en de VVD. En het laatste woord is aan de kiezers. En die uitslag dien je als fractie te respecteren.”

Uit de krant

Uit de krant