Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Hertelling zorgt niet voor verschuivingen

Algemeen

Afgelopen dinsdag besloot de Oegstgeester gemeenteraad tot een hertelling van alle 12276 stemmen die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart werden uitgebracht. Dit omdat de verdeling van de laatste restzetel ‘hing’ op slechts 1 1/5 stem. ‘Too close to call’, vonden de raadsleden unaniem, en dus werd besloten tot een hertelling.

Afgelopen maandag vroeg Eelke van den Ouweelen, lijsttrekker van Lokaal Oegstgeest, al een hertelling aan. Lokaal kwam namelijk die ruime ene stem tekort om voor een restzetel (dan de enige zetel van die partij in de raad) in aanmerking te komen. Van den Ouweelen diende een lijst met dertien bezwaren is, maar kon daarmee het Centraal Stembureau niet overtuigen. De gemeenteraad zette het proces echter wel in gang.

De hertelling van de stemmen vond woensdag 23 maart plaats in het gemeentehuis, en duurde de hele dag.

Op donderdagmorgen 24 maart liet burgemeester Emile Jaensch in een openbare bijeenkomst in de raadszaal weten dat de hertelling geen verandering heeft gebracht in de uitslag van de verkiezingen.

Bij de hertelling werden wel drie extra stemmen ongeldig verklaard.

Lokaal komt dus de komende raadsperiode niet terug in de raad. De laatste restzetel waar de partij met twee extra stemmen wel recht op zou hebben, blijft bij D66, die met vijf zetels in de raad komt.

Lees meer in de Oegstgeester Courant van 30 maart.

Uit de krant

Uit de krant