Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Hertelling afgewezen maar hangt nog in de lucht

Algemeen

Afgelopen maandag vroeg Eelke van den Ouweelen, lijsttrekker van Lokaal Oegstgeest, een hertelling aan van de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lokaal kwam namelijk 1 1/5 stem tekort om voor een restzetel in aanmerking te komen. Deze laatste zetel gaat nu naar D66. 

Van den Ouweelen (nu zonder zetel) diende een lijst met dertien bezwaren is, maar kon daarmee het Centraal Stembureau niet overtuigen. Eén van de ‘nalatigheden’ die hij op zijn lijst noemde: “Er zijn vragen ontstaan rondom de stembussen die zijn geteld in de Pauluskerk. Waar zijn deze opgeslagen, en hoe en door wie zijn ze getransporteerd?” Ook noemde hij het een bezwaar ‘dat het gehele Centraal Stembureau enkel uit ambtenaren bestaat’.

De voorzitter van het Centraal Stembureau, Emile Jaensch, liet na beraad weten geen hertelling uit te voeren. “Dit kan vanuit dit orgaan enkel als er ernstige vermoedens zijn dat bij het tellen fouten zijn gemaakt. En deze conclusie kan ik niet trekken.”

Van den Ouweelen was over deze conclusie niet te spreken. “Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.” En dat blijkt, want op de agenda van de laatste raadsvergadering van de oude gemeenteraad, die op dinsdag 22 maart wordt gehouden, zou inmiddels een voorstel staan om toch tot hertelling over te gaan. “Het zou een valse start zijn als we hier niet over in de raad zouden spreken”, zei Jaap van den Broek (Hart voor Oegstgeest) maandag al.

Uit de krant

Uit de krant