Ger van Dijk en Peter Ermers tussen de bloemen. |
Ger van Dijk en Peter Ermers tussen de bloemen. | Foto: Willemien Timmers

Pand Passa Flor in verkoop

Algemeen

Al sinds 1980 genieten bloemen-minnend Oegstgeest en liefhebbers in de wijde omgeving van boeketten (en ander moois) van hoog niveau bij Passa Flor. Het voelde voor velen dan ook als een schok dat Ger van Dijk (66), na het aangekondigde vertrek van zijn rechterhand Peter Ermers, besloten heeft om zijn zaak af te bouwen, en vanaf 28 februari geen verse bloemen meer te verkopen.

Bloemenatelier sluit dit jaar deuren na 42 jaar Oegstgeest

Door Willemien Timmers

Ger begon ooit in 1980 in de ‘Passage’ die van de Terweeweg naar de De Kempenaerstraat liep. Vanwege de plek in de Passage werd de naam van de bloemenwinkel ‘Passa Flor’. Na een jaar verhuisde de zaak naar de De Kempenaerstraat 1F. “Vier jaar later ben ik een pand opgeschoven, naar nummer 3, het eigen pand waarin we nu nog zitten. Dat was in 1986, dus we zitten er nu 36 jaar”, zegt Ger lachend. Dat is een half mensenleven!”

Als zoon van een bollenkweker werkte Ger van Dijk al in de bloemen. “Mijn familie komt uit Lisse, en ik ben opgegroeid tussen de bollenvelden.”

Na een opleiding aan de tuinbouwschool in Aalsmeer, en later nog een aanvullende opleiding ‘Meesterbinder’ opende hij een eigen zaak in Oegstgeest. De zaken verliepen voorspoedig, en vanaf het begin was hij al heel vooruitstrevend met zijn bloemsierkunst. “We hebben in de loop der jaren prachtige bloemstukken en boeketten mogen maken voor veel verschillende gelegenheden.” Dat Passa Flor ook bloemen leverde aan bijvoorbeeld het Koningshuis en met Prinsjesdag voor de Ridderzaal doet Ger niet zo veel. “Ik vind het belangrijker dat mensen er blij mee zijn en genieten van de mooie bloemen, of dat het troost geeft bij verdrietige momenten.”

Internationaal

Het bloemenwerk van Ger kreeg overigens ook internationaal veel waardering. In 1992 en 1994 werd hij Nederlands kampioen bloemschikken, en op een Europees kampioenschap werd hij in die jaren derde. “Het waren gouden jaren waarin alles mogelijk was,” vertelt Ger. ”Ik kreeg veel uitnodigingen uit het buitenland om ‘de Europese manier van werken’ te laten zien in bijvoorbeeld Taiwan en China. In Azië reisde ik toen ook regelmatig om nieuwe producten te ontwikkelen die daar dan werden geproduceerd en geëxporteerd naar Nederland.”

Pionier

Door zijn vernieuwingsdrang was Ger op veel gebieden pionier. “Ik begon ook met de verkoop van bijzondere vazen en andere decoraties. En als een van de eerste bloemisterijen verkochten we bloemen per stuk en maakten we ‘luchtige’ boeketten, voordat het mode werd.”

Pensioen

Een aantal maanden geleden gaf rechterhand Peter aan benaderd te zijn voor een nieuwe uitdaging bij een groothandel. Een mooi moment voor Ger, die al vanaf zijn zestiende in de bloemen werkt, om af te gaan bouwen en aan zijn pensioen te denken. 

“Een opvolger is bijna niet te vinden, net als ander personeel overigens, en dus vind ik het mooi geweest. Daarnaast is het voor een startende ondernemer in de bloemen een erg lastige tijd, nu verse bloemen vanwege de gestegen gasprijzen echt schandalig duur geworden zijn.”

Gaat hij zijn zaak missen? “Jazeker, vooral het contact met de klanten. Hoe heerlijk om ze telkens blij de deur uit te zien gaan! Ik heb het met veel plezier gedaan, maar nu is het tijd voor mijn bucketlist.” Daarnaast kijkt hij ernaar uit om meer tijd in zijn huis in Portugal door te brengen.

Geen verse bloemen meer

Passa Flor blijft nog heel veel mooie producten verkopen, alleen de verkoop van verse bloemen en boeketten eindigt deze maand. “De zaak blijft voorlopig nog open, tot het pand verkocht is,” laat Ger weten. “Ik vertrek eind februari”, meldt Peter, die veel zin heeft in zijn nieuwe uitdaging en ooit door Ger vanuit Limburg naar Oegstgeest werd gehaald. “Dit hier voelt als mijn familie, maar de buitenkans die ik kreeg, kan ik niet laten lopen. Ik ga de lieve mensen hier erg missen!”

Uit de krant

Uit de krant