De Duikerbrug staat op de lijst om opgeknapt te worden. | Foto Cor de Jongh
De Duikerbrug staat op de lijst om opgeknapt te worden. | Foto Cor de Jongh Foto: Cor de Jongh

Miljoenen euro’s tekort voor onderhoud bruggen en wegen

Politiek

De toekomstige raadsleden kunnen hun borst nat maken. Zij krijgen een erfenis van een schuld van vele tientallen miljoen euro’s. Bovendien is er te weinig geld om alle knelpunten in de openbare ruimte goed te onderhouden, zo was te lezen in het ‘meerjarenonderhoudsplan’. 

Door Joep Derksen

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering besloten de huidige raadsleden welke locaties in ieder geval wél opgeknapt moeten worden uit het potje van tien miljoen euro die hiervoor de komende vijf jaren voor beschikbaar is. Een amendement van CDA, D66, PrO en Hart voor Oegstgeest werd aangenomen. De komende jaren worden in ieder geval de volgende locaties opgeknapt: Rijnzichtweg West en Rijnsburgerweg (4,3 miljoen euro), Geversstraat (1,1 miljoen), Duikerbrug Dorpsstraat (2 miljoen) en Oudenhof 1 (3,3 miljoen euro).

Daarnaast lijkt de tweede brug in Poelgeest na vele jaren soebatten met de gemeente Leiden er toch eindelijk te komen. Om ervoor te zorgen dat tegen die tijd ook bussen over die brug kunnen rijden, stemde de gemeenteraad in met investeringen van 740.000 euro voor de Hendrik Heukelsbrug en 300.000 euro voor aanpassingen aan de Hugo de Vrieslaan.

Een waarschuwing voor de politici, die na 16 maart op het Oegstgeester pluche komen te zitten, is op zijn plaats. In een raadsstuk staat het volgende geschreven: “Indien geen additionele middelen beschikbaar zouden worden gesteld (…) zullen projecten die net gestart zijn (voorbereiding) als Kwaakbrug incl. bruggetje Poelgeest, Leebrug, Sportveld 6, vervangen speeltoestellen etcetera moeten worden stopgezet en kan van nieuwe projecten überhaupt geen sprake meer zijn.”

Tot 2029 moet Oegstgeest in totaal 59 miljoen euro investeren in het onderhoud van de buitenruimte. Dat geld is er met die tien miljoen euro, waarover de raad sprak, bij lange na niet.

De gemeenteraadsleden namen unaniem een motie aan waarbij het college van burgemeester en wethouders opgeroepen werd om maatregelen te nemen. Uiterlijk 1 april moet de nieuwe gemeenteraad ‘alle informatie’ hebben over het meerjarenonderhoudsplan, “met inachtneming van alle andere noodzakelijke investeringen”. Met een “verstandige financieel-strategische langetermijnplanning” moeten de toekomstige raadsleden keuzes voorgelegd krijgen over de mogelijkheden om de gemeentelijke inkomsten te verhogen (zoals het verhogen van de belastingen - JD), uitgaven te verlagen (bijvoorbeeld minder ambtelijke inhuur - JD) en andere mogelijkheden om de financiële positie van Oegstgeest te verbeteren (bijvoorbeeld verkoop gemeentehuis en ander vastgoed - JD).

Uit de krant

Uit de krant