Afbeelding

Leidse stadsplanken uit Oegstgeest

Algemeen

Leiden is de vierde stad (na Amsterdam, Rotterdam, Lelystad en Almere) die zijn eigen ‘Stadsplanken heeft’. De planken zijn gemaakt van een 64 jaar oude Amerikaanse eik van het Oegstgeester Landgoed Endegeest. 

Deze eik, en nog een andere, is in januari 2020 gerooid en gezaagd door zagerij Boom en Staal uit Zoeterwoude. Zij hebben de eiken voor ‘Hout van de stad’ vervolgens in planken gezaagd. Het opgelatte plankhout is daarna gedroogd in Woerden en een half jaar later zijn er Stadsplankjes van gemaakt in de werkplaats in Sloten (bij Amsterdam). “Ons doel is partners in het proces zo lokaal mogelijk te zoeken en zo min mogelijk kilometers af te leggen in de productieketen. We zijn er dan ook trots op dat alles nu is gemaakt binnen een straal van dertig kilometer.”

‘Hout van je stad’ gebruikt stadshout om mooie producten van te maken. Bomen uit de stad die om wat voor reden dan ook geveld worden, krijgen daarmee een nieuw leven. Het resultaat zijn bijzondere producten met een verhaal. Circulair en lokaal geproduceerd. 

De oprichter van Hout van je Stad, Tom Marcelis, is verantwoordelijk voor de populaire Stadsplanken, snijplanken gemaakt van bomen uit de stad. Hij werkt verder onder andere voor opdrachtgevers als het Rijks Restaurant, restaurant de Kas, Carre´ en het Scheepvaartmuseum. Hij maakte ook de kist voor de Amsterdamse burgemeester Eberhard Van der Laan - van hout uit het Vondelpark.

www.houtvanjestad.nl

Uit de krant

Uit de krant