Buurtambassadeurs aan de slag in vier wijken | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
De buurtambassadeurs van het project Ken je Buren. | Foto PR
De buurtambassadeurs van het project Ken je Buren. | Foto PR (Foto: PR)

Buurtambassadeurs aan de slag in vier wijken

  Zorg & Welzijn

Het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest gaat in vier wijken aan de slag met een buurtnetwerk. Dat hebben de buurtambassadeurs besloten tijdens een bijeenkomst deze week samen met de thuiszorgorganisaties. De buurtnetwerken zijn onderdeel van het project Ken je Buren dat het burgerinitiatief met steun van de gemeente heeft opgezet om burenhulp te stimuleren in de wijken.

In het project Ken je Buren kunnen wijkbewoners met een sticker in de meterkast aangeven welke buren gebeld kunnen worden in geval van nood. Burenhulp is iets anders dan mantelzorg aldus Jan Blom, buurtambassadeur Haaswijk-Oost: "In mijn eigen buurt krijg ik vaak de reactie van buurtgenoten dat zij goed contact hebben met hun buren wanneer ze de plantjes water geven als de buren op vakantie zijn. Maar kun je hen ook vragen om met jou naar de apotheek te gaan in een noodsituatie? Als puntje bij paaltje komt, is dat namelijk vaak een ander verhaal. Het is daarom belangrijk dat mensen over deze situaties gaan nadenken en weten op wie zij dan kunnen terugvallen."

Het burgerinitiatief werkt in het project nauw samen met de thuiszorgorganisaties in Oegstgeest. Elly Streng van Buurtzorg adviseert: "Zorg dat burenhulp ook echt burenhulp blijft en niet uitmondt in mantelzorg. Bespreek daarom van te voren waar jouw mogelijkheden zitten en geef je eigen grens aan. Verwijs door naar de professionals wanneer de hulpbehoefte groter is dan jij kunt en wilt bieden."

Inmiddels zijn in vier wijken buurtambassadeurs aan de slag gegaan: Haaswijk-Oost, Bloemenbuurt, Oudenhof en Oranje Nassau. Ze organiseren buurtborrels en brengen buurtgenoten met elkaar in contact. Het bestuur van het burgerinitiatief zoekt nog steeds buurtambassadeurs in andere wijken. Per wijk moeten er minimaal drie buurtambassadeurs zijn om aan de slag te kunnen gaan en het werk goed te verdelen. Lodewijk Schmit Jongbloed van het bestuur burgerinitiatief: "Hoeveel tijd je wilt besteden dat bepaal je helemaal zelf. Wij zijn als bestuur al heel erg blij met twee uur per week." Meer informatie over het project en aanmelding als buurtambassadeur kan via www.langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl/kenjeburen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>