Jongeren in regio Hollands Midden starten steeds later met seks | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Oefenen met een condoom tijdens een actie van de GGD. | Archieffoto Fotobureau Monica van der Stap
Oefenen met een condoom tijdens een actie van de GGD. | Archieffoto Fotobureau Monica van der Stap

Jongeren in regio Hollands Midden starten steeds later met seks

  Zorg & Welzijn

Jongeren doen 'het' op steeds latere leeftijd. Een op de acht heeft weleens een naaktfoto of filmpje van zichzelf verstuurd. Dit blijkt uit onderzoek onder jongeren van 12 tot 25 jaar van de GGD Hollands Midden: 'Let's talk about sex', dat onlangs werd gepresenteerd.

Net zoals de gemiddelde Nederlandse jongere starten de jongeren in Hollands Midden ongeveer een jaar later met hun seksuele carrière in vergelijking met de jongeren die in 2012 deelnamen aan dit landelijk onderzoek.

In deze regio gaan jongeren rond hun 15e jaar voor het eerst tongzoenen en ongeveer twee tot tweeënhalf jaar later zijn ze pas toe aan de eerste keer geslachtsgemeenschap.

Anticonceptie

De anticonceptiepil is nog steeds de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van de pil afneemt naarmate de meiden ouder worden. Op de tweede plaats komt het condoom, meer dan de helft van de jongeren gebruikte er een tijdens de laatste keer seks. Zo'n 16 procent van de jongeren geeft aan 'voor het zingen de kerk uit te gaan', hiermee komt deze onbetrouwbare vorm van anticonceptie op de derde plaats.

Meiden uit deze regio komen gemiddeld tussen hun 14e en 15e levensjaar 'uit de kast'. Bij de jongens ligt dit rond hun 17e levensjaar. Eén op de vijf meiden en twee van de vijf jongens keurt het af als twee jongens op straat elkaar zoenen.

online

Tegenwoordig heeft een groot gedeelte van de seksuele ontwikkeling van jongeren online plaats. Jongeren zoeken naar informatie over relaties en seksualiteit, maken gebruik van dating ites of apps en versturen elkaar spannende foto's, filmpjes of berichten via sociale media. Ongeveer één op elke acht jongeren heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf verstuurd. In deze regio geven drie procent van de jongens en één procent van de meiden aan dat zij zo'n ontvangen filmpje of foto weleens hebben doorgestuurd.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>