Ondernemersdag071 trekt veel belangstelling | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Er was veel belangstelling voor de Ondernemersdag 071 in Corpus. | Foto Wil van Elk
Er was veel belangstelling voor de Ondernemersdag 071 in Corpus. | Foto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)

Ondernemersdag071 trekt veel belangstelling

  Zakelijk

De organisatie van de Ondernemersdag 071 kan tevreden terugkijken op een geslaagde middag. De buitengewoon hoge opkomst van 350 personen noopte de organisatie om de inschrijving voortijdig te sluiten.

Door Wim van Tuijl

Onder de deelnemers ook de wethouders Economie en voorzitters van de lokale ondernemersverenigingen. Voor Oegstgeest waren dat wethouder Wendelien Tönjann en Mark Cremers (PVOO). Het evenement vond plaats in het congresgedeelte van museum Corpus.


Economische groei

Thema van deze middag was: 'de geheimen van de Leidse regio en geheimen van het ondernemerschap binnen het 071-gebied'. Didos van Dam, voorzitter van de werkgroep Ondernemersdag 071: "De werkgroep is een uitvloeisel van Economie 071, dat een samenwerkingsverband is van drie 'O's', namelijk onderwijs, (lokale) overheid en ondernemers binnen 071-gebied; belangrijke fundamenten binnen economische ontwikkeling. Onlosmakelijk aan elkaar verbonden elementen. Denk aan het belang van passend onderwijs op de praktijk."


'Geheimen' refereert aan twee aspecten: Mooie bloeiende bedrijven binnen de regio enerzijds, en anderzijds dat zakelijk succes weleens gepaard gaat met falen. Voor wat betreft dit laatste konden de deelnemers kiezen uit vier inspiratiesessies waarin woordvoerders van grote bedrijven openlijk verkeerd gemaakte keuzes onthulden. De boodschap was: een verkeerde zakelijke keuze is geen schande; je kunt er juist van leren.
Binnen het plenaire gedeelte (talkshow onder leiding van Leendert Beekman, zelf ZZP'er) kwam de huidige economische bloei van regio 071 nadrukkelijk naar voren. De getallen van 110.000 banen en 16.000 ondernemers zijn onweerlegbare bewijzen. Er is na de crisis binnen de 071-regio flinke groei van startende bedrijven. De vertegenwoordiger van de Rabobank bevestigt dit gegeven. Bedrijven schrijven in toenemende mate zwarte cijfers en meer starters krijgen een lening en begeleiding om de startperiode door te komen. Vertegenwoordigers van bedrijven deden tijdens de talkshow hun verhaal, wellicht input voor de deelnemers.


Bruggen slaan

Het 071-gebied is uitgestrekt en ondernemers van de verschillende plaatsen zoeken elkaar niet vanzelfsprekend op. "Daarom hebben de 071-bijeenkomsten een grote meerwaarde. De pluimage is zeer gemêleerd. Je ziet vis- en schilderbedrijven, ZZP'ers, maar ook notaris- en advocatenkantoren. Vooral de afsluitende netwerkborrel, maar ook de pauze tussen de programmaonderdelen, vormde perfecte laagdrempelige gelegenheid voor ondernemers uit de verschillende plaatsen om met elkaar in contact te komen. Zeker gezien de verschillende culturen tussen ondernemen in Katwijk en Leiden. Dit kwam tijdens de bijeenkomsten ook naar voren. De informele sfeer straalde behoefte aan ontmoeting en kennismaking uit. Visitekaartjes werden uitgewisseld. "Het ultieme doel van deze bijeenkomsten", aldus Leendert Beekman.

Reacties

Reacties van deelnemers: Rens Kloppenburg, advocaat in Leiden: "Interessant, inspirerend. Fantastisch om zoveel andere ondernemers te spreken en te leren kennen. "
Robert Schepes van de Rabobank: "Bemoedigend om te zien dat deze bijeenkomsten die mijn werkgever destijds heeft gestart en gesponsord, vanaf nu door ondernemersverenigingen zijn opgepakt."
Jan de Vreugd van een SCI Vent et Mer uit Katwijk: "Prachtig initiatief, want je ontmoet ondernemers uit andere plaatsen dan alleen groot Katwijk. We kunnen elkaar hard nodig hebben."
Bas Koster uit Oegstgeest en eigenaar van 'Bierproeverij op eigen wijze': "Verhelderend was mijn bezoek aan een inspiratiesessie. Hierin kwamen risico durven nemen en tactvolle oplossing bij een conflict met een cliënt reistoegankelijkheid van ondernemers uit diverse plaatsen ter sprake. Bovendien spreek je veel mede-ondernemers."
Mark Cremers, voorzitter PVOO: "De ondernemersdag 071 brengt regionale ondernemers bij elkaar. Net als bij het PVOO zijn er grote, middelgrote en kleine bedrijven aanwezig uit diverse bedrijfstakken en ontmoet je elkaar. Prachtig om te zien dat de deelnemers zich goed mengen tijdens het netwerken, en niet dat elke gemeente in een eigen hoekje staat. Inspirerend was het, zeker de sessies van vier pareltjes uit de regio, waaronder Liquidseal uit Oegstgeest", aldus Mark.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>