Fiks levert vaak met succes strijd rond de korfzone.
Fiks levert vaak met succes strijd rond de korfzone. Foto: Wim van Tuijl

Fiks zet tegen Dalto een verrassend resultaat neer

Sport

Fiks heeft afgelopen zaterdag een allesbehalve voorspelde zege behaald op Dalto. De uitslag van 19-14 geeft aan dat het geen uit het vuur gesleepte winst is.


Het duurde na het beginsignaal welgeteld 10 seconden toen Michelle Rozenbroek haar eerste schot tot treffer zag gepromoveerd. Het bleek de opmaat van het plan hoe Dalto te bestrijden. Beide teams hebben elkaar vier keer eerder ontmoet en evenzoveel maal trok Dalto aan het langste eind. Nu viel op dat Fiks met groot zelfvertrouwen en met veel bezieling als team speelde en de bal uitstekend liet rondgaan. Trainer Bas Harland: “Vooraf was afgesproken om de juiste persoon aan te spelen voor het schot en dat op het juiste moment; namelijk als de bezetting onder de korf voor de rebound goed stond. Ik zag mijn team in alle opzichten met inzet en bevlogen spelen; ook verdedigend stond het goed. Bovendien is de discipline naar elkaar en naar de arbitrage enorm verbeterd. Het had duidelijk positieve invloed op het spel van mijn ploeg”, onderstreepte een uitermate blijde trainer. “Echt, dit mooie resultaat hebben mijn spelers zelf als collectief neergezet”, vervolgde hij met trots richting zijn team.
Fiks bleef de eerste helft verzorgd aanvalsspel spelen en ging het overwicht vertalen in cijfers. Van 4-2 (minuut 10) liep de thuisploeg geleidelijk steeds verder uit. Vooral in het tweede gedeelte van de eerste helft kwam de suprematie duidelijk naar voren en werd eigenlijk al de basis gelegd voor het verrassende resultaat. Uitdrukkelijk moet ook het sterke verdedigende werk worden vermeld. Dalto kreeg niet de kans om zich als team te profileren. De ruststand van 13-6 vormde bewijs van de klasse van Fiks in deze wedstrijd.

Fiks behoudt regie
In de tweede helft zou Dalto beter in de wedstrijd komen. Na 15-7 kwam een fase dat het scorende vermogen bij Fiks afnam. Geleidelijk worstelde de opponent zich terug in de wedstrijd. Fiks liet zien regie te kunnen behouden. Voordat de tegenstander echt in een scorende flow kwam, scoorde de formatie van Bas Harland. Kleiner dan vijf werd het verschil nooit. Vooral in het laatste kwartier kreeg elke treffer van Dalto een scorende respons. Eindstand 19-14.
Scores: Mart Hortensius (6), Dominic van Welzen (4), Roy Vreeken (3), Michelle Rozenbroek en Melissa Heijne (ieder 2), Kelsey Heijne en Hilde Warmerdam (1).
Door dit resultaat is in groep 4 van de Ereklasse veld een onverwachte stand ontstaan. Vooraf waren Koog Zaandijk en Dalto de grote favorieten voor de twee bovenste plaatsen, die recht geven om in de tweede helft van het veldseizoen mee te strijden in één van de kampioenspoules. Na de zege op Dalto staat nu Fiks op de tweede plek. Er kan echter in de returns, die aanstaande zijn, nog veel gebeuren. Kortom, uit deze tussenstand kan geen enkele conclusie worden getrokken.

Uit de krant

Uit de krant