Fiks komt een kwartier voor tijd op 16-15 door Youp Coli (niet zichtbaar). Helaas was het niet genoeg om te winnen.
Fiks komt een kwartier voor tijd op 16-15 door Youp Coli (niet zichtbaar). Helaas was het niet genoeg om te winnen. Foto: Wim van Tuijl

Fiks dichtbij stunt tegen Koog Zaandijk

Sport

Fiks heeft goed gedebuteerd in de eerste wedstrijd van de veldcompetitie op het hoogste landelijke niveau. In eigen huis was Fiks tegen deze sterke tegenstander, die geldt als één van de topclubs van Nederland, dicht bij een grote verrassing. In de slotfase ging het mis en pakte Koog Zaandijk met 16-18 alsnog de zege.

Al na 9 seconden pakte Fiks de leiding. Kelsey Heijne was de eerste Fiksspeler die op het hoogste scoorde. De voorsprong werd snel omgebogen naar een 1-3 achterstand en leek de tegenstander al in een vroeg stadium de wedstrijd te gaan controleren. Fiks bood scherp tegenstand en functioneerde als een hecht collectief. Alle spelers werkten hard voor elkaar. “Ik zag een team dat er volop voor ging en alles wilde geven om het maximale eruit te halen”, verwoordde een tevreden trainer Bas Harland na afloop. Het viel op dat Fiks vaak balwinst veroverde door sterke rebound. Dit gold voor alle spelers; in het bijzonder voor Kelsey Heijne en Mart Hortensius. Laatstgenoemde speler bracht met twee scores de stand in evenwicht. Geen moment kon de sterke tegenstander verder weglopen dan twee punten. Vanaf de 17e minuut was Fiks volledig in de wedstrijd teruggekeerd en ging geregeld met klein verschil aan de leiding. Het geeft de positieve veerkracht van het team duidelijk weer. De ruststand was 12-12.

Michelle Rozenbroek en Hilde Warmerdam elimineerden beiden een uitlooppoging van de tegenstander. Het werd echter een helft met relatief weinig scores. Dit kwam mede door sterk verdedigend werk van beide teams. Het laatste kwartier ging Fiks de nekslag geven. Youp Coli had zijn team met de 16-15 opnieuw aan de leiding gebracht. Het bleek de laatste treffer voor de thuisploeg. De tegenstander heroverde de voorsprong. Zeven minuten voor tijd kreeg het team van Bas Harland een uitgelezen kans om uit een strafworp gelijk te maken. Deze werd niet verzilverd en ook een vrije worp kreeg geen doeltreffende afronding. Toen de tegenstander in de laatste minuut 16-18 scoorde was de wedstrijd beslist.
Scores: Michelle Rozenbroek (4), Mart Hortensius (3), Kelsey Heijne, Hilde Warmerdam, Youp Coli en Jan Anholts (allen 2) en Dominic van Welzen (1).

Fiks 2 speelt in de hoogste reserveklasse. Dit team kon tegen Koog Zaandijk geen vuist maken. Het werd 13-25. Timo Dezentje scoorde vijf keer.

Uit de krant

Uit de krant