De wedstrijd van Fiks uit Oegstgeest tegen TOP uit Sassenheim was lange tijd spannend. | Foto Esther Verhage
De wedstrijd van Fiks uit Oegstgeest tegen TOP uit Sassenheim was lange tijd spannend. | Foto Esther Verhage Foto: Esther Verhage

Fiks verliest derby tegen TOP Sassenheim

Sport

Fiks heeft niet kunnen verrassen in Sassenheim. Uiteindelijk bleven de punten bij de thuisclub. De nederlaag van 26-23 is representatief bewijs dat het lange tijd spannend was.

Niemand had ruim vier jaar geleden kunnen denken dat deze derby ooit op het programma zou staan. In het voorjaar van 2018 won TOP in de Ziggo Dome de finale tegen PKC om de landstitel. Daarna volgde ook het Europees kampioenschap. Er kwamen naderhand veel mutaties bij TOP, waardoor degradatie naar League 2 volgde; het niveau waar naartoe Fiks vorig seizoen promoveerde. Van de succesvolle formatie van TOP resteert alleen nog Nick Pikaar.
Van te voren was bekend dat het vol zou worden in sporthal De Korf. De tribunes waren zo goed als volledig bezet. Rond de 500 belangstellenden kwamen af op deze bijzondere derby en hebben zeker geen spijt van hun komst gehad. “Het publiek was winnaar”, was de heersende stemming na afloop. Het scoreverloop gaf extra dimensie aan het begrip ‘boeiende wedstrijd’. Het verschil bleef tot 8 minuten voor tijd gering. Van beide kanten legden de opponenten bezieling en strijdlust in de ontmoeting.

Zinderend scoreverloop
Aanvankelijk leek TOP snel afstand van Fiks te nemen. Dit viel te concluderen bij 3-0, 4-1 en 6-3. De thuisploeg kon echter geen stempel in een vroegtijdig stadium op de wedstrijd drukken. Fiks knokte zich knap terug. Aad van Rijthoven, trainer van TOP (vorig seizoen nog in die functie bij Fiks): “Voor mij was het allesbehalve vanzelfsprekend dat mijn team zo maar zouden winnen van Fiks. Ik ken Fiks als een team met kwalitatieve spelers, die het alle tegenstanders in deze klasse ontzettend lastig kan maken. Zo heb ik weet van de grote kwaliteiten van Melissa Heijne. Ik koos Julia Schuiling als haar directe tegenstandster en dat heeft goed uitgepakt, want ze kwam minder goed in haar spel. Zij geldt als een belangrijke troef voor Fiks. TOP kwam pas in de tweede helft beter in het spel doordat minder vrije ballen werden weggegeven”, aldus Aad.
Na 6-3 kwam Fiks in scorend opzicht beter in de wedstrijd. Mart Hortensius (2), Youp Coli en Hilde Warmerdam brachten de stand in evenwicht. Na 8-7 zetten Jan Anholts en Dominic van Welzen hun team voor het eerst aan de leiding (8-9). Er volgde een lange periode van om beurten scoren. De ruststand van 11-10 maakte duidelijk dat een zeer interessante tweede helft op komst was.

Cruciaal moment
Tot aan de 43e minuut was het een bloedstollend treffen. Feit was dat de thuisformatie veelal aan de leiding ging. De marge bleef lang beperkt tot 2. Met enorm doorzettingsvermogen hield Fiks tred met de tegenstander. Dit bleef zo tot een cruciale beslissing volgde. Bij 21-18 scoorde Fiks opnieuw tegen. De rechtsgeldigheid van de treffer werd geëlimineerd door de voorzitter van de jurytafel op advies van een medejurylid. De arbiter ging hierin mee. Fikstrainer Bas Harland: “Een foute beslissing, want het schot was net voor het verstrijken van de 25 seconden, die een aanval mag duren. De bal belandde weliswaar na genoemde periode in de korf, maar het moment van het schot is bepalend. Direct daarna maakte TOP 22-18. Die ontwikkeling was dodelijk voor het moraal bij mijn team. Vanaf dat moment kreeg frustratie grip op de ploeg, waardoor zicht op uit te voeren taken vertroebelde. Voor TOP werkte de gang van zaken als doping en speelde zich snel naar de zege. Jammer, we hadden volgens mij een punt kunnen pakken. Evenals vorige week ben ik trots op mijn team”, gaf Bas als commentaar. TOP liep uit naar 26-21. Roy Vreeken en Ilse Hazekamp gaven de nederlaag een dragelijker aanzicht.


Scores: Mart Hortensius (4), Melissa Heijne, Hilde Warmerdam en Dominic van Welzen (ieder 3), Ilse Hazekamp, Jan Anholts, Roy Vreeken en Timon Dezentje (allen 2), Lianne Anholts en Youp Coli (beiden 1).


Een knappe prestaties de scores van Timo Denzentje, die enkele uren voor de wedstrijd speelde in Fiks 2. In deze met 25-18 gewonnen wedstrijd scoorde hij 12 keer. Een ongekende prestatie.

Uit de krant

Uit de krant