Afbeelding

Fiks naar eervolle nederlaag tegen Dalto

Fiks heeft de eerste thuisconfrontatie in League 2 tegen Dalto, één van de titelkandidaten, niet voor een grote verrassing kunnen zorgen. In de slotfase liep de tegenstander weg naar 23-27.

Inzet
Fiks heeft er alles aan gedaan om voor een stunt te zorgen. Naast DSC is Dalto, vorig seizoen gedegradeerd uit de Korfballeague, een nadrukkelijke titelkandidaat. Door sterk verdedigend collectief spel kreeg de opponent geen echte grip op de wedstrijd. Zowel niet in de eerste helft, alsmede grotendeels in de tweede rondgang. “Waar mijn team vorige week slechts vijf minuten het vereiste niveau in deze hoge klasse kon spelen, stokte het nu pas vijf minuten voor tijd. Dalto profiteerde met name door inbreng van een gerenommeerde schutter. Hij maakte uiteindelijk het verschil. Dit was op een moment dat mijn team zoveel energie in de wedstrijd had gestoken, dat fysiek compensaties moesten worden gedaan”, sprak trainer Bas Harland na afloop van dit zinderende duel, dat een zeer hoge amusementswaarde had. De tussenstand van 21-21 ongeveer 5 minuten voor tijd onderbouwt de veerkracht, die Fiks heeft gedemonstreerd.

Controle tot de laatste vijf minuten
Het werd snel duidelijk dat Fiks totaal anders in de wedstrijd stond dan vorige week in de eerste ronde van deze zaalcompetitie toen ruim werd verloren van Oost Arnhem. Dalto kon niet loskomen van Fiks. Iedere treffer kreeg scorend antwoord van de thuisclub. Na de 8e minuut zou Fiks even de leiding pakken en ook na 11-11 nam de formatie van Bas Harland opnieuw de regie over. Die nieuwe treffer kwam door de inzet van Youp Coli. Roy Vreeken (topscorer met zeven rake doelpogingen) en Melissa Heijne brachten hun team op 13-11 voordat in de laatste seconden de ruststand op 13-12 kwam.
De vraag rees wanneer Dalto de controle over de wedstrijd ging overnemen na deze verrassende eerste helft. Het antwoord daarop zou lang uitblijven. Door de kwaliteit van het collectief sterk verdedigen kwam de titelfavoriet niet in het gewenste spelritme. Tot ver in de tweede helft had Fiks met één of twee punten de leiding. Barry Schep, trainer van Dalto en voormalig speler van Fortuna, waarmee hij destijds de landstitel veroverde: “We hadden dit wedstrijdverloop niet direct ingecalculeerd. Fiks is in ieder geval in eigen huis niet gemakkelijk te kloppen. Weliswaar zat mijn team minder goed in de wedstrijd, maar Fiks bood kwalitatief goede tegenstand.” Op het moment dat het moest, bleek Dalto over uitstekende wisselspelers te beschikken. Schutter Matthijs den Ouden werd ingebracht en met name door zijn trefzekerheid glipte de wedstrijd uit de handen van Fiks. “Over het geheel genomen zou een gelijkspel zeker verdiend zijn geweest, maar ik moet mijn ploeg een groot compliment geven voor de enorme strijdlust die in de wedstrijd was gelegd”, aldus Bas Harland tot slot.

Scores: Roy Vreeken (7), Melissa Heijne (5), Youp Coli (4), Hilde Warmerdam en Jan Anholts (ieder 2), Mart Hortensius, Dominic van Welzen en Kelsey Heijne (elk 1).