Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Marle Keetman, Julian Seckel en Fere van der Maarel spelen op hoog niveau. | </p>

Marle Keetman, Julian Seckel en Fere van der Maarel spelen op hoog niveau. |

(Foto: Willemien Timmers)

Drie LOHC-ers in Oranje

  Sport

Bij hockeyclub LOHC is een nieuwe generatie tophockeyers opgestaan. Maar liefst drie jeugdleden spelen momenteel wekelijks in Oranje. En daar zijn ze bij LOHC, geheel terecht, trots op.

Door Willemien Timmers

Na een intensieve training hebben Fere van der Maarel (15), Marle Keetman (15) en Julian Seckel (14) afgelopen vrijdag gelukkig even tijd om bij te komen en te vertellen over hun Oranje-avontuur.

Keepster Fere is al jaren gewend om op hoog niveau te spelen. Dit jaar speelt ze weer bij LOHC, maar hiervoor heeft ze drie jaar bij de Haagse hockeyclub HGC gekeept. “Ik besloot om weer terug te komen bij LOHC in de B1. Het reizen werd mij teveel, en ik kon hier keeperstraining krijgen van Youri Muller.” Fere speelde al eerder in de regionale teams van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), en is op die manier gescout voor de Oranje-dames onder 16.

Het pad van Marle verliep anders. Zij begon met spelen bij Mixed Hockey Club Voorhout, maar verruilde deze club vanwege haar hockeytalent enige jaren geleden voor LOHC. Niet eerder werd zij geselecteerd voor een Oranje-selectieteam. “Ik ben door de Commissie Tophockey opgegeven voor selectiedagen. Die zijn echt heel intensief, dat wist ik van eerdere ervaringen al. De kans dat je door mag is niet zo groot. Van de tachtig deelnemers worden er maar een stuk of acht geselecteerd.”

Julian, die ook keeper is en altijd op LOHC speelde, werd al wel eerder geselecteerd voor een landelijk team. Hij mag nu mee gaan doen in de Oranje-jongens onder 15. Hij is redelijk nuchter over zijn talent. “Of ik goed ben? Geen idee”, lacht hij.

Om de zoveel maanden organiseert de KNHB naselectie-dagen, en dus is een selectieplaats nooit zeker. Daarom trainen de drie ook hard. Fere en Julian zelfs achtmaal in de week. Voor Marle is dat vier keer, maar, zo vertelt ze ‘ik tennis ook nog twee keer in de week’. 

De trainingen van Oranje zijn bij hockeyclub Kampong in Utrecht, best een eindje rijden dus. En ja, dat komt op de schouders van de ouders, en helaas kan er door afwijkende trainingstijden niet met elkaar worden meegereden terug naar Oegstgeest.

De jonge tophockeyers hopen alle drie het hoogst haalbare te behalen, waarbij een plek bij het eerste Oranje-seniorenteam toch wel bovenaan staat. “Ooit meedoen met de Olympische Spelen zou wel heel erg gaaf zijn!”

Topsportcommissie

“We zijn echt heel trots op onze talenten!” laten voorzitter Robert Rodenburg en voorzitter van de Commissie Tophockey Sumayah Rodenburg weten. Ook de andere leden van de commissie, Maarten Zandbergen en Biedie Ravensbergen, benadrukken dat. “Bijzonder dat we drie talenten tegelijk in Oranje hebben.”

De commissie doet haar best het topsportklimaat op de club zo optimaal mogelijk te maken, maar kan niet voorkomen dat spelers vertrekken naar hoger spelende clubs. “Als je op hoog niveau speelt, ga je zelf ook beter presteren, dat is logisch. We kunnen jonge, talentvolle spelers helaas nog niet alles bieden, maar zijn wel al trots op de goede keepersopleiding die we hier hebben neergezet. Dat zie je nu terug bij deze gedreven talenten. Daar zijn we trots op!”

Meer berichten