Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Steven van Haren: &#39;We zijn nog op zoek naar een extra coureur binnen ons team&#39;. | Foto Willemien Timmers</p>

Steven van Haren: 'We zijn nog op zoek naar een extra coureur binnen ons team'. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Steven van Haren: Motorcoureur in de Dutch Supersport

  Sport

Na de grote aandacht voor de Grand Prix van Zandvoort en het spektakel in de afgelopen Formule 1-race in Monza is de aandacht voor de snelle auto’s overal aanwezig. Maar naast deze races was er afgelopen weekend nog veel meer te racen in binnen- en buitenland. Zo stond Oegstgeestenaar Steven van Haren (36) [SvH1] aan de start bij het motorracen: de Dutch Supersport 600cc in Assen.

Door Arian van der Spek

“Toen ik in Delft Lucht- en Ruimtevaarttechniek studeerde, had ik een bijbaantje als brugwachter. Een van mijn collega’s die monteur was van 600cc motoren heeft me geïntroduceerd in de wereld van de motorsport. Het eerste moment dat ik op het circuit mocht vond ik zo gaaf, dat is me altijd bijgebleven. Sindsdien race ik nog steeds, nu al vijftien jaar.” 

Steven, die een paar jaar geleden met zijn vriendin en twee dochtertjes vanuit Amsterdam in Oegstgeest is komen wonen, racete in de Pro Class 600, en promoveerde vanwege goede resultaten vorig jaar naar de ‘eredivisie’ van de 600cc: de Dutch Supersport. Onder andere Bo Bendsnyder (bekend van de Moto2) en Michael van der Mark (wereldkampioen in 2014 in de World Supersport Team) reden in deze klasse rond. Het grote verschil met de bekende MotoGP is de cilinderinhoud van de motoren (600cc tegenover 1000cc), waardoor de motoren in de MotoGP meer vermogen hebben en wat lastiger te besturen zijn. Desalniettemin haalt een motor in de 600cc rond de 240 kilometer per uur. 

Eigen team

Steven rijdt in zijn eigen team dat gevormd wordt door monteur Youri, ‘manusje-van-alles’ Annemijn, en hijzelf. Het team wordt gesponsord door Optimum Prime, het bedrijf waar Steven mede-oprichter van is. Ongeveer één keer in de drie weken wordt er een race verreden. Dit gebeurt vaak in Assen, Duitsland (de Nürburgring) of België. De meeste coureurs in deze klasse zijn dan ook afkomstig uit een van deze landen: “Duitsland en België hebben wel hun eigen competitie, maar bijvoorbeeld de Duitse is een klasse hoger dan de Nederlandse, en de Belgische zit er weer wat onder. Daarvoor is de Dutch Supersport 600 ideaal voor coureurs die daar tussenin zitten.”

‘Het eerste moment dat ik op het circuit mocht vond ik zo gaaf, dat is me altijd bijgebleven.’

Training

Zit er veel training in het besturen van zo’n motor, of is het echt een hobby waarvoor je een keer in de drie weken de motor van stal haalt? “Het is hard trainen om bij te blijven op het niveau. Zo train ik verschillende keren per week op vooral de armen, benen en de core-stability. Daarnaast ga ik in de winter vaak naar Spanje of Portugal voor trainingsdagen, die je kan boeken op circuits die daar liggen. Zo blijf je in de winter, als het in Nederland minder geschikt is om te racen, toch op niveau. Sinds vorig jaar ben ik begonnen met een persoonlijk traject bij Visser Health hier in Oegstgeest, om te kijken wat de mogelijkheden zijn om nog beter te worden.”

Tevreden

In de tussenstand van dit jaar vinden we Steven terug op de 33e plek van de 43 deelnemers: “Ik ben erg tevreden over hoe het gaat. Afgelopen weekend (het weekend van 4 september - red.) reed ik een persoonlijk record, en ik heb het gevoel dat er nog veel meer in zit. In de klasse waar ik hiervoor in reed deed ik vaak mee om het podium, en op een gegeven moment is het dan fijn dat je een stap omhoog kan maken.”

Oproep voor uitbreiding

Lezers van dit artikel die geïnteresseerd zijn geraakt in de motorsport heeft Steven nog wat mee te geven: “We zijn nog op zoek naar een extra coureur binnen ons team: we hebben nog een motor over. Dus als jij iemand bent of kent die houdt van motorracen en denkt dat dit iets voor hem of haar is: stuur vooral een berichtje!” Mail Steven via s.vanharen@optimumprime.nl

Daarnaast is het altijd mogelijk om een race in de Dutch Supersport in bijvoorbeeld Assen te bezoeken: de toegang is gratis.

Meer berichten