Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Blije gezichten na afloop op de rand van het zwembad. | Foto Willemien Timmers</p>

Blije gezichten na afloop op de rand van het zwembad. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Feestelijk diplomazwemmen bij Vivax

  Sport

Terugkijkend op het leven is er een aantal mijlpalen dat bijna elke Nederlander zich zal herinneren. Zo staat het ‘afzwemmen’ in elk geheugen gegrift. Afgelopen zaterdag mochten 23 enthousiaste kinderen in een gezellig versierd Poelmeer bij zwem- en waterpolovereniging Vivax afzwemmen.

Na alle verplichte onderdelen tot een goed einde gebracht te hebben, werd als laatste natuurlijk gewatertrappeld. Vanwege de feestelijke gelegenheid ditmaal met een ballon in de handen.

Omdat de ouders enkel op het allerlaatste moment in het zwembad mochten zijn, haalden alle kinderen tijdens het praatje van hun zwemjuf hun eigen knuffel uit hun tas, zodat ze zich wat minder eenzaam voelden. Want afzwemmen zonder ouders, grootouders of broertjes en zusjes in de buurt, is toch wel heel raar.

De vrijwilligers bij Vivax zijn blij dat er weer lesgegeven mag worden. “Op 15 december kregen we te horen dat we met alle lessen moesten stoppen. Dus de kinderen die nog voor de kerst af zouden zwemmen, zagen die mijlpaal ver vooruitgeschoven worden. Pas halverwege maart konden we weer les gaan geven”, vertellen de zwemjuffen. “Toen merkten we dat de conditie van de kinderen echt minder was geworden, alhoewel ze de oefeningen wel sneller oppikten.” Wat verder opvallend was, was dat de kinderen veel minder snel moe werden. “Je kon zien dat het leven relaxter was voor schoolkinderen, er hoefde veel minder. Nu merk je dat het alweer veel hectischer aan het worden is, en dus zijn kinderen aan het eind van de dag veel moeier.”

Bij Vivax krijgen de kinderen op een goede, maar relaxte manier les in kleine groepen. “Onze instructeurs geven vrijwillig les, we hebben geen winstoogmerk. Zo kunnen we zorgen voor een financieel gezonde vereniging”, leggen de zweminstructeurs uit. Ieder jaar komen er nieuwe assistenten en instructeurs bij. “Vanuit de vereniging kan er een cursus tot zwemleider gevolgd worden, die uit een theorie- en een praktijkgedeelte bestaat.”

Alle ‘juffen’ geven aan dat de verantwoording die je hebt als zweminstructeur wel eens wordt onderschat. “We moeten in de les echt streng zijn, omdat we erop moeten kunnen vertrouwen dat de kinderen in en vlakbij het water goed naar ons luisteren.”

Bij Vivax zijn alle kinderen welkom. “Ook kinderen van expats doen gewoon mee. Daarnaast kunnen ook kinderen met een beperking een diploma bij ons halen.”

Afgelopen zaterdag ontving een heel aantal Oegstgeestenaartjes hun diploma:

Diploma A: Daantje Janssen, Elise van Wal, Anna Sipkes, Micha de Ruiter, Benjamin Zon, Joris Schimmel, Jimmy Buitenbos, Floris Horree, Sam Hartog en Felix Mulder

Diploma B: Nora Cleven, Valarie Jansze, Joris Vlasblom, Annemijn Sneekes, Dieuwertje Verdouw, Ilja v.d. Heuvel, Mattheo Fallaux, Tiga Stek en Lize Vielvoije.

Diploma C: Matylda Meijer, IJsbrand van Konijnenburg, Jet Roefs en Mats Heemskerk.

Tijdens de les op woensdag 21 april zwemmen de volgende kinderen af:

Zwemvaardigheid 1: Thor Ariaans, Zachary de Voogd, Sybren van Hes en Jasper Noordhoek.

Zwemvaardigheid 2: Thomas Mulder

Zwemvaardigheid 3: Jolie v.d. Boer en Sweder van der Gaag

Vivax hanteert een wachtlijst voor zwemles. Met drie jaar kunnen de kinderen al aangemeld worden om op tijd aan de beurt te zijn. “Als je kind een paar maanden vier is, is het een mooi moment om met zwemles te beginnen!” Kijk op www.vivax-oegstgeest.nl voor meer informatie.

Meer berichten