Afbeelding

Fiks legt basis voor zege in eerste helft

Fiks is de veldcompetitie uitstekend begonnen door een 19-13 zege op Sporting Delta en mag zich deze week even medekoploper noemen in de Hoofdklasse. Een prima begin ook voor nieuwe trainer Aad van Rijthoven.

Fiks nam direct aanvallend initiatief en Dominic van Welzen verzilverde dat in de openingstreffer vanuit een succesvolle vrije bal. Uit het daaropvolgende overwicht beloonde de thuisclub zich veel te weinig. Na de 2-0 door eerdergenoemde speler, werd een strafworp gemist. In plaats van 3-0 vocht de tegenstander zich in de wedstrijd door een gelijke stand af te dwingen. Na scores Van Ilse Hazekamp en opnieuw Dominic van Welzen raakte Fiks in een scorende flow en liet de tegenstander volkomen kansloos. Het verdedigen was zeer attent en scherp. Sporting Delta kon moeizaam aanvalsacties opzetten en ging geforceerd schieten. Fiks etaleerde aanvallend een surplus aan kwaliteit met snelle acties en ook scherpte. Na 4-3 ging de voorsprong naar 11-3; toonaangevend bewijs hoe goed Fiks in de wedstrijd zat. Pas in de slotseconden volgde een tegenscore. Rust: 11-4.

Onverwachte dip
Een hoge voorsprong bij rust is geen garantie voor een zege. Fiks werd in de tweede helft nadrukkelijk op deze stelling gewezen. Negen minuten voor tijd stond 13-12 op het bord. Bewijs van de veerkracht van de tegenstander uit Dordrecht. Aad van Rijthoven: “Ondanks dat ik in de rust erop had gewezen scherp te blijven, zag ik dat, zij het onbewust, onderschatting een rol ging spelen. Bovendien zal mijn team moeten leren aanvallend niet altijd direct het eerste schot te nemen, maar ook geduldiger de bal rond te spelen alvorens tot scorende pogingen te komen; schieten dus als de rebound optimaal staat. Ook is er werk aan de winkel om een langdurige scoringsloze periode eruit te krijgen”, stelde hij. Juist genoemde tussenstand bewees dat Fiks in het eerste kwartier van de tweede helft nauwelijks scoorde en Sporting Delta zag profiteren van het onrustige spel. Fiks maakte het zich onnodig moeilijk, maar was op tijd bij de les. “Op het juiste moment liet mijn team zien wat het kwalitatief in huis heeft”, onderbouwde Aad het uitstekende slot van de ontmoeting. In de laatste 9 minuten ijlde Fiks van 13-12 naar een overtuigende 19-13 zege. Overige scores: Michelle Rozenbroek (4), Dominic van Welzen (2), Mart Hortensius (3), Lianne Anholts (2), Jan Anholts, Melissa Heijne, Ilse Hazekamp en Kevin Vreeken.

Fiks 2, uitkomend in de reserve hoofdklasse en dus evenals Fiks 1 spelend op het op één na hoogste landelijke niveau, kende een moeizame eerste helft. Tegenstander Sporting Delta 2 liep zelfs uit tot vier punten. Daarna volgde herstel en in de tweede helft kwam Fiks op een kleine voorsprong. Sporting Delta 2 heeft een goed team en bleef tot het laatste fluitsignaal uitzicht houden op een gelijkspel. Drie minuten voor tijd scoorde Mart Hortensius 20-19. Professioneel rondspelen van de bal in het aanvalsvak met daarbij uitstekende rebound door Miquel van Welzen bleven de punten in Oegstgeest. Youp Coli (6) en de van Blauw Wit Amsterdam overgekomen aanwinsten Kelsey Heijne (5) en Jacolien Flinkert (3) en Tim van Polen (3) scoorden meerdere keren.