Afbeelding

Fiks trekt opnieuw aan het kortste eind

Opnieuw was Fiks de schlemiel. Voor de derde keer in dit zaalseizoen kende de afloop van de wedstrijd afgelopen zaterdag een minieme nederlaag met slechts één punt. In sporthal De Cuyl ging HKC met een 31-32 zege huiswaarts.

De publieke belangstelling was enorm. Met meerdere bussen kwamen supporters van de bezoekende vereniging naar Oegstgeest. Tel daarbij op het vele Fiks publiek en de opkomst van ongeveer 400 toeschouwers is verklaard. De sporthal was gewoonweg bomvol.

De tegenstander is mede debutant in de hoofdklasse, maar staat hoger op de ranglijst dan Fiks. Deze positie is verklaarbaar omdat meerdere spelers van HKC van het bekende PKC zijn overgekomen, die dus korfballeague ervaring hebben. Zo heeft Mabel Havelaar zelfs gespeeld voor het Nederlands korfbalteam. Vandaar dat HKC voorafgaand aan de competitie als outsider werd genoemd voor het bereiken van de halve finales om promotie naar het hoogste korfbalplatform. Net zoals in de thuiswedstrijd tegen KCC, de gedoodverfde directe titelkandidaat, zou Fiks de tegenstander dwingen tot uiterste krachtsinspanning. De eindstand is daarvan onweerlegbaar getuige. Gegeven blijft dat de marge van een nederlaag niet uitmaakt; het levert geen punten op voor de ranglijst.

"En dat is het zure van die kleine nederlagen", merkte trainer Bas Harland op. "Drie keer met één punt verschil verliezen is geen toeval meer. Het lukt nog niet om langdurig initiatief te houden en van het begin af de wedstrijd naar de hand te zetten", verklaarde hij na afloop. Hij complimenteerde zijn team nadrukkelijk voor de inzet om na 26-30 aan te haken.

Het behoeft geen betoog dat het publiek een spectaculaire wedstrijd kreeg voorgeschoteld, waarin de thuisploeg na 3-5 meer grip kreeg en het voortouw in het scoreverloop ging nemen. Na 4-6 dichtten Dominic van Welzen en Roy Vreeken het geringe verschil, waarna Kevin en Roy Vreeken na 6-7 Fiks aan de leiding hielpen, die mede door inzetten van Mart Hortensius (2) en Michelle Rozenbroek werd uitgebouwd naar een voordelige 15-12 ruststand. Een goed perspectief voor het verloop van de tweede helft.

Grote tegenvaller was de blessure die Dionne Blangé vlak voor rust opliep en niet meer aan de tweede helft kon beginnen. "Een flinke deceptie", beaamde Bas Harland. "Enkele weken geleden raakte Melissa Heijne langdurig geblesseerd en moesten we Dionne Blangé inpassen binnen het team. Dit was gelukt en nu moeten we opnieuw sleutelen om invalster Daphne v.d. Giessen, die overigens verdienstelijk speelde, in te passen", gaf hij aan. HKC zette in de tweede helft scorend een tandje bij. Daarbij profiteerde het optimaal van de zuivere schotkracht van Mark Klop, die met zijn 13 scores beslissend bijdroeg aan de 32 treffers. Vijf minutenvoor tijd leek Fiks grip op de wedstrijd te verliezen bij de uitloop naar 26-30. Tekenend voor de veerkracht dus dat Fiks nog terugkwam tot 31-32. Helaas tijd te kort voor een stunt. Geluk bij een ongeluk was de nederlaag van de nummer 7 op de ranglijst; Avanti, waardoor Fiks 2 punten voorsprong op genoemde ploeg behoudt. Scores: Mart Hortensius en Michelle Rozenbroek (6), Kevin Vreeken (5), Roy Vreeken (4), Lianne Anholts (3), Jan Anholts, Dominic van Welzen en Youp Coli (2) en Ilse Hazekamp.

Komende zaterdag speelt Fiks opnieuw thuis. Nieuwerkerk is dan de tegenstander. Aanvang: 16.45 uur.

Het tweede reserveteam stuntte met een 18-16 zege tegen medekoploper HKC 2. Dit betekent dat Fiks 2 alleen aan de leiding staat. Een grote prestatie omdat HKC 2 als de titelkandidaat bij uitstek was bestempeld.