Mart Hortensius gaat scoren uit een vrije bal.
Mart Hortensius gaat scoren uit een vrije bal. Foto: Wim van Tuijl

Gedenkwaardige zege Fiks

Fiks heeft zaterdag de eerste punten als debutant in de hoofdklasse zaal te pakken. Na afloop stond er een voordelige 25-22 stand op het scorebord.

Natuurlijk zal deze eerste zege als zaalhoofdklasser niet snel vergeten worden. De overwinning is ook gedenkwaardig omdat deze behaald werd op één van de titelkandidaten AW.DTV. Deze vereniging komt in de veldcompetitie uit in de Ereklasse; het hoogste niveau van Nederland. In sporthal De Cuyl spookt het vaak en komt Fiks als underdog tot grootse prestaties. Dat ondervond ongeslagen koploper KCC in de eerste wedstrijd twee weken geleden, die met een benauwde 31-32 zege wegkwam. De tot zaterdagmiddag eveneens ongeslagen tegenstander AW.DTV zou in de laatste 13 minuten wel bezwijken onder een wervelend spelend en scherp scorend Fiks, luid aangemoedigd door de hondstrouwe aanhang.

Suprematie in het laatste kwart

Al in de eerste helft hing het sensationele resultaat in de lucht. Na 8 seconden opende Michelle Rozenbroek de score. Fiks hield de voorsprong 11 minuten vast door inzetten van Kevin Vreeken (2), Mart Hortensius en Jan Anholts. AW. DTV profiteerde daarna van fouten in de aanvalsopbouw en speelde daarna in een rustig baltempo en met meer overleg. Dit werd vertaald in het scoreverloop, want de Amsterdamse opponent nam de leiding over, maar zou geen moment een beslissende demarrage kunnen ondernemen. De formatie van Bas Harland bleef na de achterstand mee scoren; verloor geen moment het geloof in een verrassend resultaat. Nog voor rust bracht Ilse Hazekamp de teams in evenwicht (10-10). In de tweede helft zou Fiks geen moment meer op achterstand geraken. Trainer Bas Harland: "We hebben het echt goed gedaan en onszelf beloond voor het vertoonde spel", vertelde hij met een brede glimlach. Hij onderschreef het gegeven dat sterke verdedigende druk op de puntspelers van de tegenstander een negatief effect had op hun scorend vermogen. Mede daarom zette hij enkele malen Sam Coli in de verdediging. "Bovendien legden wij niet de druk op enkele spelers om te moeten scoren maar allen gebruikten ruimte om schotpogingen te ondernemen. Daardoor waren alle spelers in scorend opzicht dreigend en droegen allen bij aan de productie. Kortom, we speelden volwassen tegen een zeer ervaren tegenstander die al decennia uitkomt in de hoge klassen. Daarnaast panikeerden we niet toen het team voor de uitdaging stond een verkregen voorsprong vast te houden. Een collectieve prestatie van formaat", complimenteerde Bas. In het laatste kwart van de wedstrijd pakte Fiks de regie. Mart Hortensius, Ilse Hazekamp, Dominic van Welzen, Michelle Rozenbroek, Melissa Heijne en Lianne Anholts bouwden de voorsprong uit van 17-16 naar 23-18. AW.DTV speelde zich nog even in de wedstrijd maar Mart Hortensius onderstreepte zijn scorende vorm door twee keer binnen een minuut van afstand te scoren. Daarmee was de zege een feit, alsmede de feestvreugde bij spelers en publiek. Mart Hortensius: "Al vroeg in de wedstrijd schoot ik raak en voelde mijn zelfvertrouwen groeien, met name in de tweede helft toen ik drie schoten in de korf zag belanden", gaf hij aan. "We behielden zelfvertrouwen als team en toonden geen ontzag voor de op papier sterke tegenstander", verklaarde Melissa Heijne. Scores: Michelle Rozenbroek en Mart Hortensius (ieder 5), Melissa Heijne (4), Lianne Anholts, Ilse Hazekamp, Kevin Vreeken, Dominic van Welzen en Jan Anholts (allen 2) en Roy Vreeken.