Jan Anholts probeert Melissa Heijne in stelling te brengen. |  Foto Wim van Tuijl
Jan Anholts probeert Melissa Heijne in stelling te brengen. | Foto Wim van Tuijl

Fiks zet SKF op afstand

Fiks heeft een belangrijke en overtuigende overwinning behaald op laagvlieger SKF. Toen de goed leidende arbitrage de slotakkoorden blies, stond er een 23-17 eindstand op het scorebord. Een zege die luidkeels werd bejubeld door de enthousiast meelevende Fiksaanhang.

In tegenstelling tot vorige week in de teleurstellend verlopen ontmoeting in Middelburg tegen Swift was Fiks van meet af aan zeer scherp en speelde geconcentreerd. Aanvankelijk vertaalde het offensief zich niet in veel treffers; ondanks het duidelijke speloverwicht. De voorsprong in het eerste kwartier bleef beperkt, mede omdat drie vrije ballen niet tot een score leidden. In het tweede kwartier van de eerste helft een geheel ander beeld. "Mijn team zette aanvallend goede druk op de verdediging van de tegenstander. Bovendien werden de juiste momenten uitgekozen om tot schot te komen. De juiste keuzes werden gemaakt en de op schot zijnde personen aangespeeld die doeltreffend aanlegden", aldus de analyse van Bas Harland. Vooral Dominic van Welzen etaleerde scorende vorm. "Mooi natuurlijk om acht keer te scoren, maar het blijft een prestatie van het gehele team", complimenteerde hij zijn medespelers. Het ging binnen dit kwartier heel hard. Treffers vielen als rijpe appelen en SKF werd in de aanvallende acties beperkt door strak verdedigen. Bij rust stond er een tussenstand van 13-5 op het bord. Toonaangevend bewijs voor het klassenverschil in de eerste helft. Tot 12 minuten in de tweede helft behield Fiks overtuigend controle en suprematie op de wedstrijd (20-10). Het publiek kreeg als compensatie voor de barre weersomstandigheden een leuke wedstrijd voorgeschoteld. In het vervolg ging SKF mee scoren en toonde veerkracht. Zeker toen de thuisclub aanvallend in een slordig spelende fase terecht kwam. "Dit werd gevoed door het maken van verkeerde keuzes die de aanval in de passing naar elkaar maakte. Het aanspelen van de bal was in die fase te opportunistisch naar binnen toe en dat leidde tot intercepties voordat schotpogingen konden worden ondernomen", legde de trainer uit. Zeven minuten voor tijd was de achterstand ingelopen tot 21-17. Significant voor de wil van de tegenstander om de huid zo duur mogelijk te verkopen. De achterstand bleek te groot om ingelopen te worden. Jan Anholts (3x scorend deze wedstrijd), Youp Coli en Dionne Blangé tekenden voor een prima slotfase van Fiks, zodat de punten in Oegstgeest bleven. Fiks heeft nu uit zeven wedstrijden zeven punten en houdt daarmee de ploegen onder de rode streep (SKF en het puntloze Sporting Delta) ver achter zich. Behalve genoemde spelers scoorden ook Melissa Heijne (4), Mart Hortensius (2), Roy Vreeken (3), Michelle Rozenbroek (2).

Helaas heeft het tweede selectieteam een punt weggegeven tegen SKF 2. Met nog zes minuten te spelen stond er een 14-10 voorsprong op het bord. Fouten bij het in de ploeg houden van de bal werden genadeloos afgestraft en pakte SKF alsnog een gelijkspel. Youp Coli (5) en Daphne v.d. Giessen (4) waren op schot.