Een schotpoging van Roy Vreeken, topscorer in deze wedstrijd.
Een schotpoging van Roy Vreeken, topscorer in deze wedstrijd. Foto: Wim van Tuijl

Fiks pakt belangrijke zege op Sporting Delta

Korfbalvereniging Fiks heeft met een 12-10 winst op Sporting Delta belangrijke winstpunten behaald. Na vijf speelronden staat het team van trainer Bas Harland met vijf punten keurig in de middenmoot van de hoofdklasse; een zeer bevredigende gang van zaken.

Voorafgaand troffen de tweede selectieteams van genoemde verenigingen elkaar. Na de eerste treffer van Dionne Blangé en later de 2-2 door Jesse Trap liep de tegenstander uit naar 2-6, en dat zou een doorslaggevende voorsprong zijn. "We lieten ons in de eerste 20 minuten het kaas van het brood eten", mijmerde trainer Rob Schoof. De Dordtse formatie was agressiever en speelde de kansen beter uit. Dit neemt niet weg dat de inzet van Fiks verslapte. In het vervolg van de wedstrijd liep het verschil niet verder op en scoorde Fiks mee. Dichter dan twee punten (10-12) kon de thuisclub niet naderen. Op beslissende momenten nam Sporting Delta de regie over en won uiteindelijk met 8-12. Youp Coli (4), Jesse Trap (3), Tim van Polen, Dionne Blangé en Kim Buning scoorden.

Evenals Fiks 2 in de voorafgaande wedstrijd hadden ook Fiks 1 en Sporting Delta 1 veel last van de stormachtige wind en felle regenbuien. De conclusie was snel getrokken, dat de weersomstandigheden overduidelijk een dissonant trokken op het aantal treffers. De uitslag van slechts 12-10 vormt een onomstreden bewijs. De gelijkwaardigheid qua score was alleen in de openingsfase in beeld toen de benutte strafworp van Roy Vreeken werd beantwoord. Scoren vond pas plaats rond de 10e minuut; representatief voorbeeld van de gevolgen van de barre weersomstandigheden die gericht en vlot scoren behoorlijk beperkten. Twee doeltreffende acties vanachter de korf door Jan Anholts brachten Fiks opnieuw aan de leiding en deze voorsprong werd geen moment meer uit handen gegeven. De trainer had zijn formatie duidelijk laten anticiperen op de omstandigheden. Bas: "Ik had vooraf meegegeven om verdedigend niet volle druk te geven. Scherp verdedigen was nodig aan de zijde waar de tegenstander windvoordeel kon behalen bij het schot en meer ruimte te geven vanaf de zijde waar tegen de wind in moest worden geschoten. Die opdracht is uitstekend uitgevoerd", complimenteerde hij zijn team. Beeldbepalend in de ontmoeting was dat Fiks op de juiste momenten scoorde om te grote spanning tijdig te ontzenuwen. Dit gegeven benadrukt ook de klasse die dit Fiks 1 in huis heeft om de ontmoeting te bepalen tegen tegenstanders waarvan gewonnen moet worden. "Mede door de wind gingen in de eerste helft twee strafworpen mis en in de tweede helft hadden we veel eerder opgelegde kansen moeten afmaken. Dan zou de wedstrijd eerder in het slot zijn gegooid", vervolgde Bas Harland. Door de kleine voorsprong bleef Sporting Delta geloof houden om een punt uit Oegstgeest mee te nemen en moest Fiks tot het einde geconcentreerd blijven om de winst in Oegstgeest te houden en met een goed gevoel aan de stapavond van 2 oktober te beginnen. Kevin en Roy Vreeken (3 en 4)en Jan Anholts (3) waren goed op schot. Melissa Heijne en Ilse Hazekamp droegen eveneens bij aan het dozijn treffers.