Derek de Jong neemt deel aan Euro ParaHockey Championship 2019 | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Derek de Jong neemt deze maand deel aan het Euro ParaHockey Championship 2019. | Eigen foto
Derek de Jong neemt deze maand deel aan het Euro ParaHockey Championship 2019. | Eigen foto

Derek de Jong neemt deel aan Euro ParaHockey Championship 2019

  Sport

De zoon van de Oegstgeestse Inge de Jong, Derek, heeft het Syndroom van Down en hockeyt al vele jaren in het G-team van Zoetermeer. De jonge sporter mag meedoen aan het Euro ParaHockey Championship 2019 dat van 18 tot en met 21 augustus gehouden wordt in Antwerpen.

Voor Derek gaat een lang gekoesterde droom in vervulling: de weg ernaartoe was vol hindernissen en bezaaid met risico's op falen. "Uitkomen voor het Nederlands team is een droom waar hij zich voor inzet, waar hij problemen voor overwint en samenwerkt met zijn teamgenoten."

Derek aan de organisatie: "Ik wil jullie bedanken omdat mijn droom uitkomt, ik doe mee aan het EK, mijn hele mooie leven is dit al mijn droomwens".

"Derek is in Zoetermeer gaan hockeyen omdat er toen nog geen G-team was op LOHC waar mijn jongste zoon, mijn man en ik hockeyden", aldus Inge de Jong. "Zoetermeer was de eerste hockeyclub van Nederland die een G-team op poten zette. Elsbeth Ruys is de oprichtster van dit team, zij is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van G-hockey dat nu Para-Hockey wordt genoemd."

Derek is één van de twintig hockeyers in de Nederlandse selectie voor het Euro ParaHockey Championship, dat tegelijk met de wedstrijden van het 'reguliere' Euro Championship 2019 plaatsvindt, georganiseerd door de European Hockey Federation (EHF).

ParaHockey In Nederland bestaat nu 26 jaar. Wat begon met lokale initiatieven bij verenigingen, leidde tot een G-hockey competitie in zes- en achttallen, en, uniek voor Nederland, twee jaar geleden tot een landelijke elftallen competitie. De organisatie van de nationale competitie en ook van de selectie voor de nationale teams is erop gericht om G-hockey spelers te stimuleren en ondersteunen in hun ontwikkeling in de sport en om hen de waardevolle sociale omgeving te geven die deelname aan amateursport kan bieden.

Dit jaar is er een officieel Euro ParaHockey Championship waarbij alle spelers geclassificeerd zijn door zowel NOC-NSF (masterlist) als EHF (speelvaardigheid). Ruim een jaar leven de spelers nu naar dit evenement toe. Na verscheidene selectiewedstrijden trainen de Nederlandse teams sinds een half jaar samen voor dit EK.

Voor de geselecteerde Nederlandse spelers is het EK een fantastisch vooruitzicht. De sporters zijn trots dat ze zijn uitgenodigd, bijzonder blij dat het geregelde trainen hen hier brengt en opgetogen dat hun droom nu uitkomt. De mogelijkheid om internationaal uit te komen voor hun land brengen zij met veel elan in hun clubs en teams, waardoor andere G-hockey spelers ook gestimuleerd worden om hun ambities te verleggen en te kijken hoever ze kunnen komen in hun sport.

Inmiddels wordt er, waar mogelijk, iedere week met elkaar getraind en via een conditie app houden spelers (ondanks dat het vakantie is) de coaches en begeleiders op de hoogte van hun dagelijkse training. Dat kan variëren van oefeningen op de trap in huis, 'laddertjes' doen in de tuin tot push-ups op het strand of looptraining op de velden.

De afgelopen jaren legde ParaHockey Nederland vriendschappelijke contacten met Duitsland, Italië, België, Engeland en Spanje waar de sport inmiddels ook een lange historie heeft.

Ter voorbereiding op het EK werden er op 13 augustus op de velden van DHC Hudito te Delft, oefeninterlands gespeeld tegen België.

De Europese Hockey Federatie onderstreept dit jaar haar aandacht voor inclusiviteit door het Euro ParaHockey Championship tegelijk te organiseren met de EHF Euro Championships 2019 in Antwerpen. De wedstrijden voor het EK ParaHockey worden gehouden bij Royal Victory HC in Antwerpen op maandag 19 en dinsdag 20 augustus. Woensdag 21 augustus zijn de finales op het EK Sportcentrum Wilrijkse Plein.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>