Zestig jaar uitwisseling Ajax cricket en Abingdon Vale | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Tijdens de tweejaarlijkse uitwisseling Ajax/Abingdon Vale werd afgelopen week het zestigjarig bestaan van de lange vriendschap tussen deze oude cricketverenigingen gevierd. | Foto Frits de Jongh
Tijdens de tweejaarlijkse uitwisseling Ajax/Abingdon Vale werd afgelopen week het zestigjarig bestaan van de lange vriendschap tussen deze oude cricketverenigingen gevierd. | Foto Frits de Jongh (Foto: Frits de Jongh)

Zestig jaar uitwisseling Ajax cricket en Abingdon Vale

  Sport

Tijdens de tweejaarlijkse uitwisseling Ajax/Abingdon Vale werd afgelopen week het zestigjarig bestaan van de lange vriendschap tussen deze oude cricketverenigingen gevierd.

In 1959 begon het eerste bezoek van Ajax aan het nabij Oxford gelegen Abingdon. Daar is North Abingdon Cricket Club gehuisvest, later gefuseerd met Vale; vandaar Abingdon Vale. Enkele jaren daarvoor ontstonden de eerste contacten met de Britse club en werd in 1959 tot concreet bezoek afgesproken. Het beviel uitstekend.

Het jaar daarop ontving Ajax de cricketers uit Engeland in Oegstgeest. Enkele jaren later werd afgesproken tot een twee jaarlijks bezoek. De ene keer in Abingdon en twee jaar later in Oegstgeest. De contacten leidden tot vriendschappen. De generatie van toen ging: het merendeel is overleden, maar steeds stond de volgende generatie klaar om het stokje over te nemen. Uniek. Vandaar twee foto's bij dit artikel; één van de waarschijnlijk eerste tour in Abingdon (1959) en de meest recente foto met daarop de deelnemers die het genoegen mochten smaken bij genoemd jubileum aanwezig te zijn.


Mooie vriendschappen

Een van de gasten is Robin Newman, inmiddels 67 jaar en ook de oudste deelnemer. "In 1979 maakte ik de tour voor het eerst mee. Veertig jaar geleden dus en je begrijpt dat ik niet voor niets nog steeds meega", vertelt hij enthousiast. "Ik heb er mooie vriendschappen aan overgehouden. Zoals met Angeline en Jos Buurman. Ik logeer altijd bij hen. Juist het onderbrengen van de gasten bij de leden van de club zie ik als belangrijke reden voor het ontstaan van mooie vriendschappen", vervolgt Robin, die aangeeft al 32 jaar goed contact met het echtpaar te hebben. Angeline: "Ik weet me goed te herinneren, dat mijn ouders ook leden van de Engelse cricketclub onderdak hadden. Dan praat je over begin jaren zestig."


Sportief en recreatief

Natuurlijk had de Tourcommissie voor de gasten een interessant sportief programma opgesteld met wedstrijden tegen teams van bekende Nederlandse cricketclubs als HCC, VOC en Kampong. Op zaterdag was er een onderling toernooi bij Ajax en traditiegetrouw op de laatste dag van het bezoek: de wedstrijd om de zogenoemde Ashes Trophee tussen Abingdon Vale en Ajax. Meestal was de beker een prooi voor Abingdon en dat zou ook deze keer zo zijn; Engeland is immers het cricketland bij uitstek.


Belangrijker dan de bokaal is de gezelligheid met elkaar. Zo was er op woensdag een boottocht met een prima diner en op donderdag een stapavond na de wedstrijd in Utrecht. Na afloop van het onderlinge toernooi was er een uitgebreide barbecue. Feestelijk was het ook op zondag; de slotdag. Eerst was de traditionele wedstrijd Ajax – Abingdon Vale om genoemde trophee: opnieuw een prooi voor de Engelse gasten. Aansluitend startte een gezellige derde helft; de slotavond. Daaraan voorafgaand werden speeches door onder meer beide voorzitters gehouden: Frits de Jongh en Paul White. De Engelse gasten waren vol lof over de grote gastvrijheid en vriendschap waarvan ze deze week hebben genoten. Alle vrijwilligers werden bedankt. Met name complimenten aan Dick Hensel die als tourcommissaris heel wat werk heeft verzet om dit traditionele gebeuren weer in goede banen te leiden.

(Wim van Tuijl)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>