Trainer Rick Nell neemt afscheid van CKV Fiks | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Wim van Tuijl

Trainer Rick Nell neemt afscheid van CKV Fiks

  Sport

Rick Nell, de meest succesvolle trainer uit de geschiedenis van de 97-jarig bestaande korfbalvereniging Fiks, gaat na vier prachtige seizoenen vertrekken. Onder zijn leiding promoveerde Fiks 1 van de eerste naar de hoofdklasse. Het op één na hoogste niveau. Reden om hem te interviewen over zijn periode bij Fiks en het besluit om bij Meervogels aan de slag te gaan.

Door Wim van Tuijl

Had je hoge verwachtingen toen je vier jaar geleden kwam?
"Nee", repliceert Rick resoluut. "Fiks 1 speelde in die tijd in het rechterrijtje van de eerste klasse. De opdracht was: bereiken van het linkerrijtje en dus niet wedstrijden lang de druk van eventuele degradatiezorgen te hebben." Rick vertelt dat hij een leuke jonge groep aantrof die hij niet kende.

Rick beaamt de prima band met de groep. Hij komt nadrukkelijk over met vocaal een prima charisma om goed te kunnen communiceren met daarbij een zelfverzekerde uitstraling. "Ik ben een direct en eerlijk persoon, zonder het figuurlijke masker. Ik ben die ik ben en zo kom ik ook over", benadrukt hij." Dit is mijn persoonlijkheid. Ik denk zo goed met jongeren te kunnen optrekken omdat het in me zit op juiste momenten de juiste uitstraling te hebben. Trouwens, ik ben al jaren docent Lichamelijke Opvoeding op een middelbare school. Ik werk dagelijks met jongeren en kan zeggen dat dit werk perfect bij mij past."


Hoger niveau

Na enkele wedstrijden van Ricks eerste seizoen in de veldcompetitie, zag je na een uitstekende competitiestart de drive bij spelers, alsmede binnen de vereniging om te willen meedoen in de promotierace richting de overgangsklasse. Later verliep de zaalcompetitie parallel aan die in het veldgebeuren. Na een valse competitiestart reeg Fiks de zeges aaneen en kwam de identieke doelstelling concreet in beeld. Met vertoon van overmacht pakte Fiks de nummer één positie en bereikte tegen KZ/Leiden het kampioenschap dat recht gaf op een ticket naar de overgangsklasse. Rick: "Ik vormde met teamleider Nico van Welzen een duo dat binnen een getalenteerde groep spelers een groeiend zelfvertrouwen kweekte. De spelers begrepen de boodschap om elkaars individuele kwaliteiten binnen het team nadrukkelijk in te brengen. Dit lukte en daarmee was het kweken van een sterk en hecht team in beeld gekomen", motiveert hij de kwalitatieve sprong van Fiks 1, die zich uiteindelijk vertaalde in een dubbele promotie; zowel promotie in de zaal- als in de veldcompetitie. Het seizoen 2015/2016 werd dus een onvergetelijk jaar. "Er kwamen enkele goede spelers bij. Denk aan Ilse Hazekamp en naderhand Melissa Heyne, Michelle Rozenbroek en Mart Hortensius. "Nadrukkelijk zeg ik: ik kan overbrengen, maar de spelers moeten het uiteindelijk doen. Zij moeten de verwachtingen waar maken." De kwalitatieve spelersgroep groeide zodanig, ook in aantal, dat ook Fiks 2 prestatief hoge noten ging zingen. Vanaf de bescheiden reserve tweede klasse ging het binnen vier jaar bergopwaarts: naar de eerste klasse, vorig seizoen naar de reserve overgangsklasse en op zaterdag 1 juni promotie naar de reserve hoofdklasse. "Natuurlijk hield ik me ook bezig met Fiks 2; niet alleen met dit team, maar met de gehele vereniging, als geheel, want ik ben trainer van Fiks; dus ook betrokken bij andere teams, zoals bij de potentials bij de jeugd", geeft Rick aan. De nieuwe trainer/coach Rob Schoof heeft zeker een grote bijdrage gehad in dit succes.

"Gezien de kwaliteit van deze spelersgroep geloofde ik in hoger spelen dan de overgangsklasse. In de veldcompetitie bereikten we dit vorig jaar juni promotie naar de veldhoofdklasse en na het winnen van De Haagse korfbaldagen, voorafgaand aan het zaalseizoen, had ik er geloof in dat Fiks 1 ook in de zaalcompetitie een hoger doel kon bereiken. En zie, het gebeurde met overmacht tegen Achilles in de laatste wedstrijd. Wat een blijdschap en een sfeer na de wedstrijd. Behalve het hondstrouwe enthousiaste Fikspubliek was ook de burgemeester aanwezig; een wedstrijd die voor altijd in het geheugen gegrift blijft staan."
Fiks vergeet ik nooit
Rick werd tijdens de slotavond van het seizoen uitgebreid in het zonnetje gezet door teamleider Nico van Welzen en voormalig topspeler van Fiks 1, Theo Vreeken. Laatstgenoemde refereerde naar alle sportieve records die onder het trainerschap van Rick Nell zijn aangescherpt. Hij ontving twee prachtige boekwerken over zijn vier seizoenen als trainer van Fiks. Nico overhandigde hem een fraaie ingelijste teamfoto. Vlak daarna zou de selectie hem apart huldigen met onder andere een shirt met alle namen en een fotoboek met daarin ook een paar pagina's met geschreven afscheidswoorden van elke speler.
Nog nooit zo'n fijne trainersloopbaan gehad", sprak hij met emotie na alle hulde. "Niet alleen bij mij, maar zeker ook bij mijn vrouw en dochters blijft Fiks een prachtige herinnering. Wat een mooie tijd en geweldige gastvrijheid en betrokkenheid hebben wij hier mogen ervaren, werkelijk: een warm bad", zegt Rick met volle overtuiging.
Een trainer is een passant; hij komt en vertrekt weer
"Het moment van stoppen is op het juiste moment is lastig in te schatten. Nu kijk ik terug op vier fantastische jaren, maar ik denk dat mijn taak bij Fiks erop zit. Een trainer is een passant: hij komt en vertrekt weer. Bij Fiks echter ga ik met opgeheven hoofd weg. Zeker weet ik wel: komen we eens langs, dan worden we met open armen ontvangen", besluit Rick.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>