Yfke Ruifrok (10) geselecteerd als jonge belofte op de pony | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Yfke neemt als dressuurtalent deze zomer deel aan een een intensief trainingsprogramma. | Foto Willemien Timmers
Yfke neemt als dressuurtalent deze zomer deel aan een een intensief trainingsprogramma. | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Yfke Ruifrok (10) geselecteerd als jonge belofte op de pony

  Sport

Bijna zeven was ze, toen Yfke Ruifrok voor het eerst echt ging paardrijden, en ze had direct een klik met de grote viervoeters. "Yfke kan met alle dieren opschieten," lacht haar moeder Kim. "Dat heeft er altijd al ingezeten." Nu is Yfke tien en is, tot haar grote vreugde, geselecteerd als 'jonge belofte' voor het programma van het Talenten Trainings Centrum (TTC) uit Rotterdam, die jonge talentvolle ruiters en amazones scout, begeleidt en verbetert.

Na rijles te hebben gehad bij de Nieuwendijk Hoeve in Oud Ade en Stal de Ripse Ruiters in Rijpwetering, kreeg Yfke een verzorgpony, Christel, waar ze ook op kon rijden. "Eigenlijk verzorgde ze haar alleen maar, maar toen we hoorden dat ze verkocht zou worden, hebben we Christel na lang wikken en wegen voor Yfke gekocht. Ze kreeg haar als verrassing voor haar achtste verjaardag", herinnert vader Jeroen zich. "Het is een heel leuk beest", vertelt moeder Kim, "Lekker fris in d'r hoofd: echt een dier met pit."
Moeder en dochter besloten Yfke met Christel voor de lol in te schrijven voor dressuurwedstrijden in de regio. "Dat vind ik erg leuk om te doen", vertelt Yfke. "Als ik eenmaal op de pony zit, kan ik me heel goed concentreren en netjes de kuur uitrijden. Daarbij word ik ook goed geholpen door mijn trainster Sandra Lems." De klik met Christel is heel goed. "Als we bij haar aankomen in Oud Ade, gaat ze hinniken, en komt ze direct naar mij toegerend. We zijn echt vrienden", vertelt Yfke. "Daarnaast is mijn dochter heel gedisciplineerd", vertelt Kim trots. "Ze maakt ook met plezier de stal en het weiland schoon."
Yfke geniet van de paardensport, maar is niet een echt 'paardenmeisje'. "Nee, mijn kamer staat niet vol met paardenspullen", lacht ze. Ondanks de drukte is er ook voor broer Pelle nog genoeg ruimte om zich te wijden aan zijn hobby: golf. "Dat doen wij dan weer samen", vertelt vader Jeroen.

Tijdens de dressuurwedstrijden in de regio haalde Yfke genoeg winstpunten in haar categorie om mee te doen met een speciale dag van het Talenten Trainings Centrum Zuid-Holland, een initiatief van de Rotterdamsche Manege en dressuurtrainer Barbara Koot. Zij krijgen steun van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).
"Er werden zo'n tachtig kinderen en jongeren uit Zuid-Holland uitgenodigd, van waaruit uiteindelijk vijftien talenten, van tussen de 12 en de 21 jaar werden gekozen en zes nog jongere beloften. Tot onze verrassing werd Yfke uitgekozen als belofte!" De selecteurs waren erg enthousiast over de talenten die zich presenteerden, zo valt te lezen op www.dehoefslag.nl. "We hadden een zeer divers aanbod maar van zeer hoge kwaliteit", laat Barbara Koot daar weten. "In alle leeftijdsklassen kwamen bijzonder veelbelovende dressuurcombinaties in de ring. We hebben er reuze veel zin in om met deze talenten aan de slag te gaan!" De dressuurtalenten krijgen deze zomer een intensief trainingsprogramma. Daarin zitten praktijktrainingen, maar ook theorielessen zoals mental coaching, parcours bouwen, fitheid, voeding en omgaan met (social) media.

Inmiddels heeft Yfke al een paar theorie-avonden bijgewoond, nieuwe vriendinnen gemaakt en een mediatraining gehad. Deze weken vinden de praktijklessen plaats. Helaas is Christel aan het herstellen van een blessure, maar gelukkig kan Yfke een ander paard van stal halen om mee te doen. In de toekomst zullen we vast nog veel van Yfke gaan horen. "Vroeger wilde ik al Grand Prix-ruiter worden, en nog steeds wil ik later iets met paarden of dieren gaan doen."
Volg Yfke Ruifrok op @yfke_dier.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>