Afbeelding

ASC voor het eerst sinds 1927 terug in tweede klasse

De voetballers van ASC hebben historie geschreven. Na een overtuigende 3-0 zege op RKDES pakte ASC de tweede plaats in de eindrangschikking en promoveert daarmee direct naar de tweede klasse. Voor het eerst sinds 90 jaar mag ASC zich weer tweedeklasser noemen.

Door Wim van Tuijl

Voor aanvang stond ASC op de derde plaats en de tegenstander bezette stek twee. Juist die plek geeft recht op rechtstreekse promotie naar de tweede klasse. De achterstand van de thuisformatie bedroeg slechts één punt. De missie was duidelijk: alleen winst in deze laatste competitieronde betekende directe promotie.

Afgaande op deze stand lag er druk op ASC te moeten scoren; een gegeven dat kan leiden tot nerveus en geforceerd spel met fouten in de passing en missen van kansen bovendien. ASC pakte het goed op.

Enkele spelers rijmden twee dagen geleden laconiek: "Nee, we hebben geen stress om te spelen tegen RKDES". Trainer Mo Boudrine: "Ik heb mijn spelers nadrukkelijk meegegeven om het eigen relaxte spel te spelen en niet in paniek te raken. Niet onnodig forceren en vertrouwen op de stabiele verdediging." De afspraken werden uitstekend opgepakt. De Kudelstaartse formatie gaf aan het begin even gas, maar leefde in de wetenschap dat een snelle tegengoal op grote problemen kon gaan stuiten.

Na tien minuten zette ASC daadwerkelijk druk en er gingen open kansen ontstaan. "Jammer dat de afwerking net niet lukte", mijmerde Jelle Schouten over zijn drie goede scoringsmogelijkheden, die door de doelman van RKDES uitstekend werden gepareerd. Onverwacht zou de zon volop gaan gloren voor de Oegstgeester formatie. In de laatste speelminuut voor rust kwam een afgeslagen bal voor de voeten van Ruben Dutrieux die van afstand de bal prima inschoot. Mentaal een schitterend moment om zo vlak voor rust de leiding te pakken.

Defensief attent blijven

De voorsprong bood absoluut geen garantie voor een goede afloop. Wachten was op de vraag hoe ASC met een minimale voorsprong zou omgaan. Bo Moudrine na afloop: "Je hebt kunnen zien dat niet kozen voor het spelletje achteroverleunen", zei hij stellig. "We wisten dat RKDES op een gegeven moment aanvallend moest komen om minimaal gelijk te scoren."

De roodzwarte formatie bleef brutaal de aanval zoeken, maar toch met voldoende mensen achterin om de lange ballen vanuit de verdediging van de tegenstander zoveel mogelijk te onderscheppen. Het wil niet zeggen dat de doelman van ASC, Evangelos Vidiadak, werkloos bleef; hij anticipeerde uitstekend op enkele goede scoringsmogelijkheden. "RKDES is zeker geen slechte ploeg; anders zou deze niet tot het einde om promotie hebben gespeeld", reageerde Ruben Dutrieux op genoemde kansen. "Die enkele mogelijkheden daargelaten, stond onze defensie goed en dat droeg bij aan het resultaat, dat in het laatste kwartier gestalte kreeg." Jelle Schouten werd in het strafschopgebied omver geduurd en volgde de strafschop; Ruben Dutrieux schoot feilloos raak en werd door zijn twee doelpunten in deze wedstrijd topscorer van ASC dit seizoen. De eindstand werd met nog een minuut te gaan opgefleurd door een rake inzet van Ilker Kacar. Gevolg: promotie naar de tweede klasse.

Explosie van vreugde
Na de huldiging op het veld brak het feest los in het clubgebouw, waar het vele publiek, waaronder burgemeester Emile Jaensch, zich verzameld had. Voorzitter ASC-voetbal, Coen Verdegaal, hing alle spelers en staf een medaille om. Daarna was het nog lang gezellig; een DJ luisterde de sfeer extra op.