De spanning omtrent de ontknoping was tot aan het laatste fluitsignaal volop aanwezig. Foto: Esther Verhage

Korfbaltopper eindigt onbeslist

De wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 van de overgangsklasse is geëindigd in een 19-19 gelijkspel. De uitslag bewijst dat de spanning omtrent de ontknoping tot aan het laatste fluitsignaal volop aanwezig is geweest. Een waar spektakel voor het vele publiek dat naar sporthal De Cuyl was gekomen om Fiks en Oranje Wit aan het werk te zien.

Onthutste gezichten aan de kant van Fiks. Enkele seconden voor tijd leek Roy Vreeken uit een fraaie doorloop de winnende treffer te scoren. Met nog drie seconden op de klok moest Oranje Wit direct van ver aanleggen. International Bo Oppe (Nederlands team van onder 23 jaar) lanceerde direct een schot en de bal doorboorde de korf net voordat de goedleidende arbiter zijn slotakkoorden blies. Deceptie bij de thuisploeg, vreugde bij het team uit Dordrecht. Dankzij deze uitslag bleef het verschil op de ranglijst één punt. "Jammer dat beide punten niet in Oegstgeest zijn gebleven, maar over de gehele wedstrijd genomen waren hier twee gelijkwaardige teams aan het werk en ik kan daarom leven met het gelijke spel", analyseerde trainer Rick Nell na afloop van deze ware thriller. "Hoe dan ook, we houden de leiderspositie in handen. Tijd dus voor een biertje", grapte hij. Hij wees tot slot ook op de zwakke beginfase van Fiks. In het eerste kwartier leek Fiks te worden overlopen door het sterke schot van de heren van de tegenstander. Tel daarbij het matige aanvalsspel van Fiks op en de 3-8 achterstand na een kwartier was verklaard. Kortom, er moest wat gebeuren om een dramatisch hoog verschil te voorkomen. Het is vaker gebleken dat Fiks de capaciteiten binnen het team heeft om na een achterstand een wending tot stand te brengen en te laten zien waarom het kandideert naar de titel. De passing in de aanval ging minder gejaagd en er werden veel vaker duels in de korfzone gewonnen. Melissa Heijne (2), Dominic van Welzen, Mart Hortensius (2) en Roy Vreeken (deze wedstrijd 5 maal scorend) draaiden genoemde achterstand om in een voordelige 9-8, die nog vlak voor rust door de tegenstander werd rechtgetrokken.

Spectaculaire thriller in tweede helft

In de eerste vijf minuten van het tweede gedeelte had Fiks na 9-10 een hernieuwde scorende opleving. Drie van de eerdergenoemde spelers en Ilse Hazekamp brachten 13-10 op het bord. Tegen een goede tegenstander als Oranje Wit is zo'n marge geenszins garantie voor een gunstig vervolg. De Dordrechtse tegenstander bleef druk zetten en vertrouwen houden dat er in Oegstgeest iets viel te halen. Na 16-14 door Daphne v.d. Giessen kwam de stand 11 minuten voor tijd weer in evenwicht. Het scoren in het laatste gedeelte van de wedstrijd verliep voor beide teams moeizaam. Fiks pakte steeds de leiding, maar kon die niet meer uitbouwen, omdat steeds op de juiste momenten een doeltreffend antwoord volgde. Zoals in het begin gememoreerd, gold dat ook voor de inzet van Roy Vreeken zo vlak aan het eindsignaal. Groot applaus van het publiek voor de spelers van hun teams, die een voortreffelijke en spannende wedstrijd hadden voorgeschoteld.

Fiks 2 verliest koppositie

Het andere selectieteam speelde voorafgaand eveneens een topper en ook tegen Oranje Wit. In de tweede helft keek het team van Rob Schoof steeds tegen een achterstand aan; hoewel deze nooit hoog was. Na 18-21 kwam Fiks nog goed terug, maar strandde op 20-21. "De dames van Oranje Wit maakten scorend het verschil", sprak de trainer na afloop. Fiks staat nu één punt achter op genoemde tegenstander.