Jan Anholts, met rugnummer 11, scoorde 11 maal. Op de foto had hij een schot tot doelpunt gepromoveerd. Foto: Wim van Tuijl

Fiks behaalt ingecalculeerde zege

Korfbalvereniging Fiks heeft zaterdag 19 januari conform de verwachtingen een zege behaald op de nog puntloze promovendus Futura. Het werd uiteindelijk een ruime 32-17 winst. Dankzij de onverwachte zege van KVS op Sporting Delta komt Fiks steviger in het zadel te zitten als het gaat om de titel in de overgangsklasse.

Zover is het nog lang niet. Er moeten nog acht wedstrijden worden gespeeld, waaronder tegen de mede titelkandidaten die alle nog naar De Cuyl moeten komen. Historisch feit in de ontmoeting afgelopen zaterdag tegen Futura is de persoonlijke score van Jan Anholts. Hij kon elf treffers achter zijn naam zetten. Hij weet evengoed dat zijn treffers voortkomen uit goed voorbereidend werk van zijn vakgenoten. "Ik had vandaag scherpte en daarop werd uitstekend geanticipeerd door mij in stelling te brengen. Bovendien waren al mijn strafworpen raak", aldus een glunderende Jan Anholts, die toevoegde dat hij nog nooit elf treffers in één wedstrijd had gescoord.

Futura was zeker niet gekomen om zich vooraf bij een nederlaag neer te leggen. De Haagse formatie zocht volop de aanval, ging voor acties rond de korfzone en forceerde strafworpen. Na zes minuten stond er een verrassende 1-3 op het scorebord. Trainer Rick Nell beaamde de stroeve start van zijn team. "Het liep niet lekker in de beginfase, de aanvalsopbouw was niet goed en dat gold ook voor het scoren." Hij zag de ontmoeting langzamerhand kantelen. Het werd 5-4. Toen al tekende zich de hoge persoonlijke score van Jan Anholts zich af; hij nam er vier voor zijn rekening. De andere was van Roy Vreeken, die vier keer de korf zou doorboren.

Futura bleef karaktervol en sportief spelend zoeken naar een beter resultaat en zou na de inzetten van Melissa Heijne (5x scorend), Kevin en Roy Vreeken en Michelle Rozenbroek (4 scores) tot 10-8 aanhaken. Daarna ging het kwaliteitsverschil tussen de twee ploegen nadrukkelijk een hoofdrol spelen. "We schroefden het tempo op en wonnen aan aanvallende scherpte", verklaarde Rick Nell de ruststand die opliep tot 17-9. Het was niet meer de vraag of, maar hoe hoog de winst ging oplopen.

"In de rust moedigde ik mijn team aan om niet te verslappen maar het goede aanvallende spel door te zetten. Immers, dit waren we verplicht tegenover het talrijke trouwe publiek", motiveerde Rick voor de doelpuntrijke tweede helft. Na 13 minuten in de tweede helft vertaalde Fiks de dominantie in een 26-12 voorsprong. Het had ook te maken met de doorzichtige aanvalsopbouw van Futura. Met goed voorverdedigen onderschepte de verdediging geregeld de bal nog voordat een schotpoging was ondernomen. Een korte fase van matiger spel gaf de tegenstander gelegenheid tot 26-16 terug te komen, waarna Fiks de regie weer overnam en uit zou lopen naar een ruime 32-17 zege. Overige scores Kevin Vreeken (3), Dominic van Welzen (3), Mart Hortensius en Daphne v.d. Giessen.