Afbeelding
Foto: Frank van Leeuwen - Sportshoots.nl

Fiks wint prestigieuze Haagse Korfbaldagen

Sport

Korfbalvereniging Fiks kan een nieuwe mijlpaal aan haar geschiedenis toevoegen; de hoofdprijs bemachtigen van de Haagse Korfbaldagen. In de finale van afgelopen zaterdag werd zaalhoofdklasser Meervogels met 21-28 verslagen en mocht Fiks uit handen van locoburgemeester en wethouder Sport van Den Haag, Richard de Mos, de enorme wisseltrofee in ontvangst nemen.

De HKD is een omvangrijk toernooi, waaraan veel verenigingen deelnemen en naar sterkte worden ingedeeld. Vroeger speelde Fiks in de lagere poules, maar vanwege de prestatieve opmars nu ingedeeld in één van de drie hoofdklassen. Na drie wedstrijden spelen de nummers één en de beste nummer twee de halve finale. Fiks won daarin van Avanti (vorig seizoen nog spelend in de korfballeague tegen onder andere landskampioen TOP) met 27-23 en zo bereikte Fiks voor het eerst de finale, waarin zaalhoofdklasser Meervogels de tegenstander was. Fiks speelt overigens in de zaal een niveau lager (overgangsklasse). Fiks zou een ongelofelijke prestatie leveren.


Het was wennen aan de entourage in korfbalwalhalla van Den Haag; de HKV hal. Nog nooit speelde Fiks in een zo bomvolle hal; meer dan 750 toeschouwers. Sound en light shows, beveiliging, een VIP room; alle ingrediënten die thuishoren bij topsport in de zaal en ook vergelijkbaar met bijvoorbeeld in de Vijf Meihal als basketbalvereniging ZZ Leiden speelt. Tel daarbij op aanwezigheid van de wethouder Sport van Den Haag, de voorzitter van de KNKV (Rob Meijer) en de faam van dit toernooi is verklaard.


Fiks pakt controle na kwartier spelen
Fiks leek in de beginfase plankenkoorts te hebben van spelen in zo'n entourage. Meervogels legde vier keer met succes aan en keek de formatie van Rick Nell tegen een 4-0 achterstand aan. "Nee, geen plankenkoorts. Feit was dat ieder schot van Meervogels viel", aldus één van de spelers van Fiks. Daarna liet Fiks zien dat het niet voor niets zo hoog staat in de hoofdklasse veld. Er ontstond vanaf minuut 5 een complete metamorfose. Met een indrukwekkend zelfvertrouwen ging Fiks de wedstrijd volkomen op z'n kop zetten en deze vervolgens controleren. In 10 minuten tijd zou Fiks twaalfmaal scoren; mogelijk nog nooit vertoond zo'n inhaalrace. Volgens zeggen belandde in die fase tachtig procent van de schotpogingen in de korf en hiermee nam Fiks achteraf een voorschot op de winst van de hoofdprijs. Pas bij 4-12 kwam een antwoord van de tegenstander. "De beste 10 minuten die Fiks ooit in haar historie heeft gespeeld", aldus Dominic van Welzen. De tegentreffer kreeg antwoord van Jan Anholts, Michelle Rozenbroek en Ilse Hazekamp (5-15). Dit werd de hoogste marge. Meervogels zou in de loop van de wedstrijd vaker gaan scoren, maar kreeg door het sterke verdedigen geen kans op perspectief om terugkeer in de wedstrijd af te dwingen. "Rust, geduld, mentaliteit, voor elkaar willen werken en zo een team te vormen; dat zijn de elementen die Fiks deze wedstrijd volop tentoonstelde en daarmee de flow verklaart waarin de ploeg zich bevindt", vertelde Rick Nell na afloop. De uitslag van 21-28 is daarvoor onweerlegbaar bewijs. De beloning was de huldiging van Fiks als kampioen Haagse Korfbaldagen en mocht uit handen van eerdergenoemde wethouder de grote trofee in ontvangst nemen. Dominic van Welzen (6), Roy Vreeken (3), Lianne Anholts (2), Melissa Heijne (2), Mart Hortensius (5), Jan Anholts (7), Ilse Hazekamp en Michelle Rozenbroek (2) schoten raak voor Fiks.


Rick Nell weet dat alle ogen voor de zaalcompetitie gericht zijn op Fiks, dat uitkomt in de overgangsklasse. Altijd is Rick genuanceerd met prognoses. Nu is dit onmogelijk. "Ja, we weten wat ons te doen staat. We moeten gaan voor promotie", zei hij tot slot.

Uit de krant

Uit de krant