Fiks verdedigt fel de voorsprong.
Fiks verdedigt fel de voorsprong. Foto: Wim van Tuijl

Fiks troeft ook Sporting Delta af

Sport

Korfbalvereniging Fiks blijft boven verwachting presteren in de Hoofdklasse. Afgelopen zaterdag werd in Dordrecht winst gepakt tegen Sporting Delta. Met een 14-18 zege op zak keerde de formatie van Rick Nell en teamleider Nico van Welzen terug naar Oegstgeest. Dit gold ook voor het tweede selectieteam dat helemaal naar Friesland afreisde en daar De Hoeve 2 op een 9-22 nederlaag trakteerde.


Fiks staat door de zege nadrukkelijk in het linkerrijtje en heeft slechts twee punten achterstand op koplopers Rohda en DSC, die beide na de zaalcompetitie nog naar Oegstgeest moeten komen. Top Arnemuiden staat derde met één punt voorsprong. Met de vierde plek na zes competitieronden behoort Fiks op dit moment tot de beste 20 korfbalverenigingen van de 495 die er bestaan in Nederland.

Fiks houdt controle

Net als vorige week tegen Avanti begon Fiks moeizaam aan de wedstrijd. De aanvalsimpulsen van de Dordtenaren waren beter georganiseerd en het schotpercentage hoger door goede bezetting rond de korfzone. De 5-3 stand rond de 10e minuut was op dat moment een goede weergave van de krachtsverhouding. Het gaf geen enkele garantie dat Sporting Delta controle over de wedstrijd hield. Tussen de 8e en 13e minuut vertaalde Mart Hortensius de collectieve veerkracht van Fiks met twee treffers (5-5). Hij zou met een persoonlijk totaal van zes inzetten in scorend opzicht een dominante bijdrage hebben; daarbij uitstekend ondersteund door zijn vakgenoten.

"Deze prestatie getuigt van de vrucht van een sterk collectief. Alle spelers werkten hard voor elkaar en zo stelde ieder zijn/haar sterke eigenschappen in dienst van het team", verwoordde een breed glimlachende Rick Nell. Op de vraag waar de opmars van Fiks eindigt: "Geen idee, we bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd." De veerkracht van Fiks kwam overtuigend tot recht gezien het verloop van de ontmoeting. Jan Anholts (3 scores in dit duel) en Melissa Heijne brachten Fiks op 5-7 waarna Sporting Delta koortsachtig op jacht ging om aansluiting te vinden. Fiks bewees de klasse te hebben om ieder treffend tegenoffensief van de tegenstander op juiste momenten scorend te beantwoorden. Lianne Anholts, Kevin Vreeken (3 maal trefzeker), Dominic van Welzen en Ilse Hazekamp waren daarvoor verantwoordelijk; mede dankzij uitstekend voorbereide aanvalsopbouw.

Een dissonant in deze ontmoeting was de rode kaart voor de directe tegenstander van Dominic van Welzen vanwege een onnodige fysiek harde overtreding. Waakzaamheid bleef geboden vanwege de veerkracht van de Dordtse ploeg om vier minuten voor tijd tot 14-15 terug te komen. Fiks speelde de bal vervolgens op professionele wijze aanvallend rond en ondernam op juiste momenten een schotpoging. Een goede tactische keuze; Mart Hortensius en Roy Vreeken loodsten de zege in veilige haven, waarna Kevin Vreeken in de laatste seconden voor een doeltreffend slotakkoord zorgde. Uitslag 14-18.

Komende zaterdag wacht om 15.30 uur de thuiswedstrijd tegen mede promovendus SDO, dat de laatste plek in de rangschikking bezet. "Juist voor dit soort tegenstanders is optimale waakzaamheid geboden", waarschuwde Rick Nell. "Een laconieke spelopvatting kan immers roet in het eten gooien", motiveert hij tot slot.

Uit de krant

Uit de krant