Alleen bij 1-2 heeft de succesvolle debutant uit Oegstgeest enkele seconden een achterstand gekend. | Foto Esther Verhage
Alleen bij 1-2 heeft de succesvolle debutant uit Oegstgeest enkele seconden een achterstand gekend. | Foto Esther Verhage Foto: Esther Verhage

Fiks blijft grenzen verleggen

Sport

Fiks heeft afgelopen zaterdag, 15 september, tegen Top Arnemuiden duidelijk gemaakt dat het verrassende debuut in de hoofdklasse vorige week geen incident was. In eigen huis pakte de formatie van Rick Nell en Nico van Welzen de winst op het vooraf favoriete TOP (19-16), dat twee seizoenen geleden nog op het hoogste platform (ereklasse) actief was.
'Hoofdklasse debutant leert Top A een lesje', kopte de sportpagina van de Provinciaal Zeeuwse Courant. Gezien het hoge prestatieniveau van de tegenstander in de afgelopen jaren was bekend dat Fiks een wel bijzonder zware wedstrijd tegemoet ging en wel een grootse vorm moest etaleren om voor een verrassing te zorgen. Die vorm was deze wedstrijdmiddag volop aanwezig.

Alleen bij 1-2 heeft de succesvolle debutant uit Oegstgeest enkele seconden een achterstand gekend. De rest van de ontmoeting leidde Fiks de dans en zou volkomen terecht voor een sensationeel resultaat zorgen. Wel moest de thuisclub diep gaan om de voorsprong te behouden. Een van de krachten was de scorende scherpte om op de juiste momenten een inlooppoging van TOP van treffend repliek te dienen. Trainer Rick Nell was vanzelfsprekend uitgelaten en vol lof over zijn achttal: "De spelvreugde straalt af van dit team en vertaalt dit in een positief en sterk collectief. We genieten als team en trainen zeer scherp. We gaan onbevangen de wedstrijd in en je ziet dat iedereen voor elkaar klaarstaat. Opdrachten worden steeds beter uitgevoerd. Dit alles vertaalt zich in de verrassende start van Fiks op dit hoge niveau", vertelt hij.

Hij zag zijn ploeg snelle aanvalsacties met veel variatie uitvoeren en verdedigend uitstekend druk zetten, waardoor de tegenstander moeilijk in het ritme kon komen. Het leeuwendeel van de ontmoeting speelde Fiks met volle inzet, zonder onder de indruk te zijn van de tegenstander. Het dameskwartet verdedigde zeer sterk hun directe tegenstandsters van wie bekend is dat ze veel bijdragen aan de score. Bij Fiks namen de heren op indrukwekkende wijze de scorende rol waar. Binnen zeven minuten had Mart Hortensius drie maal de korf doorboord. Het stond toen 4-2 en in de resterende 53 minuten liet Fiks de Zeeuwse ploeg achter de feiten aanlopen. Mart voegde naderhand nog twee treffers toe. Jan Anholts zou topscorer worden met zes inzetten en Dominic van Welzen mocht drie treffers achter zin naam schrijven. De marge van Fiks bleef lange tijd op drie punten. In de tweede helft gingen de dames ook mee scoren (Melissa Heyne, twee keer, Ilse Hazenkamp en Michelle Rozenbroek). De treffer van Lianne Anholts (vorige week ook al twee keer succesvol) bracht de marge op vijf en vormde de capitulatie van de tegenstander. Het werd tot 17-12. Op het eind traden er in het spel van Fiks slordigheden op in de passing en daarvan profiteerde TOP, maar het gat was te groot om dit te kunnen dichten. Kevin Vreeken maakte een prima invalbeurt; niet in scorend opzicht, maar met sterke rebound rond de korfzone. Door dit resultaat mag Fiks zich even, op doelsaldo, koploper van de hoofdklasse noemen. Wel in de wetenschap dat de competitie pril is en volgende week naar Eindhoven moet om het op te nemen tegen titelkandidaat DSC, dat vorig seizoen nog ereklasse speelde (het niveau waarin om de landstitel wordt gestreden). "Het doel blijft primair beleving van spelvreugde en daarbij te streven naar handhaving. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd", geeft Rick Nell realistisch aan.

Fiks 2
Fiks 2 verraste eveneens. Blauw Wit 3 (in de zaalcompetitie een hoog geklasseerde reserve hoofdklasser) werd een punt afgesnoept. "In de laatste time out bij 16-16 gaf ik mijn team mee dat een gelijkspel een uitstekend resultaat was", vertelde Rob Schoof. Fiks hield stand en pakte een belangrijk punt. De debutant staat nu tweede op de ranglijst van de reserve overgangsklasse. Timo Dezentje (7) en Sam Coli (5) waren scorend nadrukkelijk aanwezig.

Uit de krant

Uit de krant