Henk Heemskerk pleit voor financiële steun aan 333 meter ijsbaan in Leiden | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Henk Heemskerk (links) spreekt in. Wethouder Sahin kijkt toe. | Beeld Commissie Ruimte
Henk Heemskerk (links) spreekt in. Wethouder Sahin kijkt toe. | Beeld Commissie Ruimte (Foto: )

Henk Heemskerk pleit voor financiële steun aan 333 meter ijsbaan in Leiden

  Sport

Henk Heemskerk pleitte namens IJsclub Oegstgeest tijdens de commissie Ruimte van donderdag 13 september voor financiële steun door gemeente Oegstgeest aan een 333 meter ijsbaan in Leiden

"Als je net terugkomt van vakantie en de eerste raadsvergadering begint, kan ik me voorstellen dat je niet direct zin hebt om zo maar 150.000 euro toe te zeggen als eenmalige, bijdrage voor een 333 meter ijsbaan in Leiden. Toch wil ik namens de IJsclub Oegstgeest en de vele schaatsliefhebbers in Oegstgeest, een pleidooi houden om juist vóór te stemmen," zo begon Heemskerk zijn pleidooi. "Ik sta hier voor u als een man van 78 jaar om te pleiten voor de volgende generatie."

"Het bericht in de media op 23 augustus, midden in de vakantie, dat het College een negatief besluit had genomen over een bijdrage aan de vernieuwde Leidse ijsbaan, heeft ons zeer verbaasd.

Het is zeer belangrijk dat de nieuwe ijsbaan in Leiden minimaal een lengte krijgt van 333 meter.
Sportief zal Leiden met deze langere baan (ook internationaal) op de kaart komen te staan. Een 333 meterbaan geldt als internationaal erkende wedstrijdbaan. De kans dat we in de toekomst in Leiden opnieuw Olympische schaatsers krijgen wordt groter.

Ook regionaal heel belangrijk omdat alle omliggende gemeenten gebruik kunnen maken van deze unieke gelegenheid om te schaatsen. IJsverenigingen uit Ter Aar, Warmond, Katwijk, hoeven voor wedstrijdtrainingen niet meer naar Haarlem, Den Haag of Utrecht. Logistiek is dat efficiënter en minder autokilometers zijn gunstig voor het milieu. Regionale wedstrijden krikken het niveau van jonge schaatsers op.

Nu al genieten zo'n 100 jongens en meisjes van alleen al Oegstgeester basisscholen, via schoolschaatsen van wekelijkse schaatstrainingen in Leiden onder leiding van Erik van Kordelaar.
Om deze kinderen te behouden voor de schaatssport is het van belang dat er een minstens 333 meter lange ijsbaan komt in Leiden. Alleen dan zijn volwaardige wedstrijdtrainingen mogelijk en hoeven ze niet al op 13-14-jarige leeftijd, voor trainingen te gaan reizen naar Den Haag of Haarlem. Het afvallen van talent wordt daardoor voorkomen.
Bovendien, een echte wedstrijdbaan zal het enthousiasme om te schaatsen stimuleren. Spelcomputers en mobiele telefoons laten ze weer thuis.
Het levert een bijdrage aan een speerpunt van de gemeente Oegstgeest om meer mensen in beweging te krijgen en te houden.

Dat is van belang voor de tientallen Oegstgeestenaren die nu al wekelijks in clubverband (via verschillende ijsclubs) ijstrainingen volgen. Maar ook voor de vele Oegstgeester schoolkinderen die tijdens schoolvakanties deelnemen aan schaatscursussen op de Leidse ijsbaan, en voor de basisscholen die elk jaar deelnemen aan het project 'Schaatsen voor Water'.
En wat te denken van de vele recreatieve schaatsers die van deze oeroude volkssport willen genieten. Alleen al onze IJsclub Oegstgeest registreert 4500 schaatsende leden. Door de opwarming van de aarde zullen deze steeds vaker natuurijs moeten missen. Een goede kunstijsbaan blijft dan de enige mogelijkheid.
Laten we niet vergeten dat jongstleden maart binnen twee dagen, 324 mensen hun handtekening plaatsten onder een verzoek aan de gemeenteraad om de 333 meter baan in Leiden te ondersteunen. Deze handtekeningen hebben we destijds aan deze raad aangeboden.

Het zou Oegstgeest sieren als zij zich als een van de eersten voor een bijdrage had aangemeld. Leiden heeft immers veel voorzieningen waar Oegstgeestenaren ook van profiteren.

Met een eenmalige bijdrage van zo'n 6 euro per inwoner (of, uitgesmeerd over een afschrijvingsperiode van 30 jaar slechts 20 cent per inwoner per jaar) kan Oegstgeest een prachtig sportproject steunen. Een schijntje afgezet tegen de bijdrage van de gemeente Leiden die per inwoner zo'n 6 euro 30 per jaar investeert in een nieuwe ijsbaan.

In Oegstgeest is alles goed geregeld op sportgebied met gezonde verenigingen op prachtige accommodaties. Oegstgeest hoort bij de top acht van mooie gemeentes.Wij kunnen ons niet permitteren om wat de ijsbaan betreft, als gemeente Oegstgeest door het ijs te zakken en de vele schaatsliefhebbers in de gemeente in de kou te laten staan.

Ik vraag u daarom dringend om het negatieve college besluit over een eenmalige bijdrage aan de 333m baan in Leiden te heroverwegen, het besluit terug te draaien of tenminste een toezegging te overwegen voor een bijdrage in toekomstige begrotingsjaren."

Ook Jos Arts, voorzitter van de Schaatshal Leiden, sprak de raadsleden toe. "Zestig procent van de verhuurde uren aan verenigingen komt uit de regio", sprak hij onder andere.

"Leiden investeert meer dan 13,9 miljoen euro, 3,70 per hoofd van de bevolking de komende dertig jaar. Ook staan zij garant voor de grotere variant. De 150.000 euro die aan Oegstgeest gevraagd is, is substantieel maar fractioneel van de door Leiden gedragen kosten."

Volgens hem zal de nieuwe accommodatie een aanzuigend effect hebben. "Er is een grote schaatspopulatie in Oegstgeest, maar vanwege het ontbreken van een grote baan, niet goed zichtbaar."

"Overweeg opnieuw het verzoek van Leiden", moedigde hij de raadsleden aan.

Voor meer informatie zie 333m.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>