Mart Hortensius gaat de eerste treffer voor Fiks in de hoofdklasse scoren. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Droomdebuut Fiks 1 in Hoofdklasse

Fiks had zich afgelopen weekend geen beter debuut in de hoofdklasse kunnen wensen. De openingswedstrijd van de nieuwe competitie in Maartensdijk tegen Tweemaal Zes leverde direct de volle winst op (18-23).

Dit gold ook voor het naar de reserve overgangsklasse gepromoveerde Fiks 2. Dit team speelde voorafgaand aan Fiks 1 tegen Tweemaal Zes 2 en pakte overtuigend met 16-23 de zege.

Het geeft aan dat de selectie klaar is voor dit seizoen. Fiks 1 nam direct het initiatief; ook in scorend opzicht. Nieuwe aanwinst Mart Hortensius had de primeur om de eerste treffer van Fiks op hoofdklasseniveau te scoren. Hij zou in het verloop van de eerste helft nog vier keer succesvol zijn. Tweemaal Zes kreeg met name in de eerste helft geen kans om echt in de wedstrijd te komen. "Ik had opdracht gegeven tot scherp verdedigen en proberen de aangeef eruit te halen. Daarbij opgeteld de prima bezetting onder de korf en het onmachtige aanvalsspel van de tegenstander is verklaard. Aanvallend speelde Fiks zeer attractief met veel creativiteit in de aanvalsacties. Het enige was dat we te veel kansen lieten liggen", gaf interim-trainer Nico van Welzen aan. De dames van Fiks werden goed verdedigd. Hun scoringsdrift geniet bekendheid en de tegenstander was dus gewaarschuwd. De heren namen die functie prima over. Via 4-11 kwam de ruststand ironisch genoeg op 6-12 (tweemaal zes). "Dit had gezien de vele mogelijkheden veel meer moeten zijn. Dan was de ontmoeting bij rust al in het slot gegooid", vervolgde Nico. Een marge van zes is bij korfbal, zeker op dit hoge niveau, overbrugbaar. De thuisploeg toonde veerkracht toen het slordigheden in de aanvalsopbouw bij Fiks ging afstraffen. Na acht minuten spelen in de tweede helft was de voorsprong geslonken tot 11-14 en keerde de spanning terug. Op de belangrijke momenten troffen Michelle Rozebroek (2) en Jan Anholts (die vijf keer scoorde) doel, waardoor Tweemaal Zes hun inhaalrace steeds onderbroken zag. Fiks kwam hervond het goede ritme en bouwde de voorsprong weer uit naar vijf punten. Ondanks tegentreffers was de tijd te kort om de zege in gevaar te laten komen. Dominic van Welzen, Melissa Heijne en de ingevallen Youp Coli zorgden voor een perfect slotakkoord (18-23). Ook Ilse Hazekamp, Kevin en Roy Vreeken droegen aan de score bij.

Bij Fiks 2 had Youp Coli de eer het eerste doelpunt op het verworven hogere niveau te scoren. Het was de eerste van zijn zeven treffers. Fiks 2 kende een moeizame eerste helft en kwam 9-6 achter. Daarna liet de formatie van Rob Schoof het ware gezicht zien en toonde een suprematie die leidde tot 16-23. "Mijn team was de eerste helft niet scherp, maar in het verloop liet het team een spel zien waarin het als collectief toe in staat is", aldus een tevreden Rob.