Thymen Kruider: 'We hebben als sportverenigingen veel laten liggen'. | Foto Willemien Timmers
Thymen Kruider: 'We hebben als sportverenigingen veel laten liggen'. | Foto Willemien Timmers

FC Oegstgeest gaat samenwerking aan met sportpedagoog

Sport

Het ontstaan van de nieuwe voetbalclub FC Oegstgeest uit een fusie van Vv UDO en Vv Oegstgeest, brengt tal van nieuwe kansen met zich mee. Zo zet de club, als eerste in de wijde regio, een sportpedagoog in om het sportklimaat te optimaliseren.

Thymen Kruider (24) kan zich een leven zonder sport niet voorstellen. De student pedagogiek was als klein jongetje al op de voetbalvelden van Ter Leede in Sassenheim te vinden. Later speelde hij bij Quick Boys in de eerste divisie, en werd met enige regelmaat bij nog grotere clubs gevraagd om voor te spelen. Later werd hij coach en trainer, onder andere bij UVS, maar bleef zelf ook spelen.
Tijdens de opleiding Sport & Bewegen, het vroegere CIOS, kwam Kruider in aanraking met probleemjongeren. "Ik wilde altijd 'gewoon' sportleraar worden, maar deze groep jongeren is mij zo gaan boeien, dat ik verder ben gaan leren om meer voor mensen te kunnen betekenen."
Als trainer en coach, maar ook als sporter, weet hij hoe belangrijk goede communicatie is. "Natuurlijk is het als sportclub van belang dat trainingen goed in elkaar zitten, en dat bij wijze van spreken de pionnetjes op de juiste plek staan, maar minstens zo belangrijk is het dat er goed gecommuniceerd wordt. Er is doorgaans weinig aandacht voor de manier waarop trainers gesprekken voeren met de sporters en hun ouders, terwijl dat een aspect is dat je eigenlijk niet mag negeren. Op dat gebied hebben we als sportverenigingen veel laten liggen."
Thymen Kruider snapt dat trainers zich op vrijwillige basis, vaak naast een fulltimebaan, inzetten voor de club, en misschien weinig tijd over hebben om over andere zaken dan het voetbaltechnische gedeelte na te denken. Toch gelooft hij dat er veel te winnen valt. "Aan het begin van het nieuwe seizoen zullen er voor alle trainers thema-avonden worden georganiseerd over bijvoorbeeld gesprekstechnieken, culturele diversiteit en conflicthantering." De sportpedagoog benadrukt dat het bij sportclubs te vaak voorkomt dat er gesprekken worden gevoerd 'zonder winnaars'. Bijvoorbeeld als een kind wordt afgewezen voor een selectieteam, of als de trainingen te weinig worden bezocht. "Door op een goede manier het gesprek aan te gaan, zul je als club je leden behouden, en geloof ik dat sportende kinderen zich beter zullen ontwikkelen. Hoe frustrerend is het om telkens afgewezen te worden voor een selectieteam als daar geen uitleg is, of motiverende woorden over wat wél mogelijk is."

Beter sportklimaat

Zowel Kruider als FC Oegstgeest kijken uit naar het nieuwe seizoen, en staan open voor hoe de samenwerking zal verlopen. "Voor mij, als beginnend sportpedagoog, zal deze pilot heel leerzaam zijn. Wie weet wat er op mij af zal komen. Trainers kunnen mij met allerlei problemen benaderen, of het nu gaat om buitensluiten, pesten, sporters met autisme, verbaal agressieve ouders of slecht nieuwsgesprekken, het kan heel erg helpen om daar met iemand over te praten. Ik ben ervan overtuigd dat we samen een goed sportklimaat binnen FC Oegstgeest kunnen creëren."

(Willemien Timmers)

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant