Manouk van den Berg naar Wereldkampioenschap kanopolo in Canada | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
'Het leuke van kanopolo is dat het tempo zo hoog ligt.' | Foto Willemien Timmers
'Het leuke van kanopolo is dat het tempo zo hoog ligt.' | Foto Willemien Timmers

Manouk van den Berg naar Wereldkampioenschap kanopolo in Canada

  Sport

Oegstgeest staat bekend als een zeer sportieve gemeente. Het grootste deel van de inwoners doet meer of minder fanatiek aan sport, en soms zitten daar bijzondere sporten tussen. Zo speelt de 21-jarige Manouk van den Berg op hoog niveau kanopolo, en mag zij zelfs deze zomer Nederland vertegenwoordigen op het WK onder 21 in Canada.

Kanopolo is een relatief onbekende, maar zeer boeiende sport om naar te kijken én te beoefenen. Manouk, die twee jaar geleden haar gymnasium afrondde op het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest, raakte enthousiast na een korte schoolsportcursus. "Bij kanovereniging Rijnland in Leiderdorp kon je kennismaken met kanopolo. Ik ben altijd al gek geweest op water, en was al snel verkocht. Ook de sfeer binnen de vereniging sprak me erg aan." De jonge Oegstgeestse was van jongs af aan bezig met sport. "Omdat mijn moeder er training gaf, heb ik altijd geturnd bij Nieuw Brunhilde (nu Gymsport Leiden). Zelf geef ik daar nu ook les."

Kanopolo is een combinatie van kanoën en waterpolo, en wordt vijf tegen vijf gespeeld. De spelers zitten in een korte kajak (maximaal 3 meter), en de doelen hangen een stukje boven het water. Het 'veld' is 35 bij 25 meter, en de wedstrijd duurt tweemaal tien minuten, met daartussen een drie minuten durende pauze.
Om goed kanopolo te kunnen spelen, moet je in topvorm zijn. Manouk vaart driemaal in de week, en doet daarnaast ook nog tweemaal krachttraining. "Soms vul ik dat aan met hardlopen", zegt de bijzondere Oegstgeestse. "Het leuke van kanopolo is dat het tempo zo hoog ligt. Je bent na tien minuten echt uitgeput omdat je constant moet schakelen van aanval naar verdediging." Manouks rol in het team is daarbij nog eens extra belangrijk, omdat zij keeper is. "Ik speel ook gewoon mee, maar als de bal richting doel gaat, kan ik hem met mijn peddel proberen tegen te houden." Wie online een stukje kanopolo kijkt, snapt waarom de uitrustig, zoals helm met rekje en een zwemvest, zo belangrijk is: het gaat er soms ruig aan toe. "Er gebeurt inderdaad veel tegelijk, maar dat maakt de sport juist zo leuk."

Manouk, die de studie Aviation volgt aan de Hogeschool van Amsterdam, hoopt met haar team tot de halve finales te komen. "Vorig jaar op het EK werden we vijfde, vandaar dat we ons kwalificeerden."
Alle spelers nemen van 27 juli tot 6 augustus hun eigen kano mee. "Helaas is dit een sport waarbij de sporters alles zelf moeten betalen, dus dat vraagt best veel van je. Het onder 21 team heeft zelfs wel eens in Frankrijk gekampeerd tijdens een toernooi om kosten te besparen, maar vanwege de toen koude nachten was dat geen succes."

Manouk van den Berg oogt topfit en zal er alles aan doen van het WK een succes te maken. "Ik heb er echt zin in. We gaan met twee mannen en twee vrouwenteams, die allemaal even gemotiveerd zijn om te winnen! Ik hoop dat steeds meer mensen enthousiast worden over deze sport, want het is erg leuk om te doen, én naar te kijken."
Het WK kanopolo in Wellend, Canada is op internet live te volgen kanopolo-oranje.nl en op facebook zijn alle vorderingen te volgen (The Netherlands Ladies U21 Canoepolo).

(Willemien Timmers)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>