Afbeelding

Fiks pakt belangrijke punten tegen Sporting Trigon

Sport

Korfbalvereniging Fiks heeft in de derby tegen het Leidse Sporting Trigon een belangrijke 23-16 zege geboekt. Punten die van groot belang zijn om afstand te houden van de nummer 7 van de ranglijst SKF, dat tegen Pernix kopje onder ging.

Verrassend was de zege op de nummer laatst niet. Sporting Trigon is weliswaar een club van naam met indrukwekkende prestaties in het verleden. De vereniging heeft zelfs in de hoogste klasse van Nederland gespeeld en op het veld vorig seizoen in de hoofdklasse. Na vertrek van enkele goede basisspelers gaat het prestatief minder, omdat er op het moment geen gelijkwaardige opvolgers zijn. Met alle waardering voor de prestaties uit het verleden lijkt de Leidse club tijdelijk een pas op de plaats te moeten gaan maken. Nul punten uit zeven wedstrijden bevestigen het troebele vaarwater waarin Trigon zich bevindt.


Fiks heeft de winst zeker niet cadeau gekregen. Na de openingsgoal van Youp Coli, die de geblesseerde Roy Vreeken prima verving, heeft de ploeg van Rick Nell de eerste 10 minuten achter de tegenstander aangelopen. "Die fase verliep chaotisch. Matig schot en zwakke passing weerhielden mijn team te spelen waar het waard voor is", gaf hij als reden voor de valse start. De 6-6 van Dominic van Welzen bracht een keer in het scoreverloop. De aanvalsacties werden beter opgezet en goed en doeltreffend uitgespeeld. Lianne Anholts, Jan Anholts, Dominic van Welzen, Kevin Vreeken en Melissa Heijne vertaalden de opmars in een 11-6 voorsprong. Het verschil van vijf punten bleef tot het intermezzo signaal in stand (13-8). De eerste fase van de tweede helft kende een identiek verloop als die van het begin van de tweede helft. Veerkrachtig begon Trigon een opmars en bij 14-13 leek Fiks te wankelen. Het tekent de werklust van de opponent. "Op het juiste moment pakte Fiks de goede draad weer op", verklaarde hij de sprint van Fiks naar 18-13. "Bovendien had iedere speler een doeltreffende bijdrage", vervolgde hij trots. Jan Anholts (2 strafworpen), Dionne Blangé en Dominic van Welzen vonden binnen drie minuten na 14-13 het gat van de korf. Het bewees de controle die Fiks op beslissende momenten had over de wedstrijd. Deze dreun werkte mentaal sterk door in het spelverloop erna. Het vertrouwen bij Sporting Trigon ebde weg. Interim-trainer Gijs Wiersma van de tegenstander: "We zakken qua spelniveau te vaak terug en missen een stukje lef. In belangrijke fases laten we het afweten. Mede door blessureleed kunnen we vaak niet constant in dezelfde samenstelling spelen. Dit heeft weerslag. Daar komt bij dat de dames van Fiks zeer solide verdedigen, waardoor onze dames nauwelijks aan scoren toekomen", complimenteerde hij het dameskwartet van Fiks. Hij beaamde dat het moeilijk zal worden om de degradatiezone te verlaten. "Dan zal er komende zaterdag absoluut gewonnen moeten worden van nummer zeven SKF", zei hij tot slot. Eindstand dus 23-16. Ilse Hazekamp scoorde het laatste Fiksdoelpunt.
Het tweede selectieteam blies het puntloze Victum 2 in de eerste helft de hal uit. Een 19-7 tussenstand vormde onweerlegbaar bewijs. In de tweede helft nam Fiks wat gas terug. Na afloop stond 29-18 op het scorebord. Tom Fles (A1-speler) maakte in de slotfase zijn debuut in de selectie. Zijn eerste schot was direct van doeltreffende waarde.

Uit de krant

Uit de krant